marți, 21 aprilie 2020

AXEL ENDER ( 1853 - 1920) - Pictor norvegian





Axel Hjalmar Ender (1853 - 1920) a fost un pictor și sculptor norvegian, amintit în primul rând pentru pictura sa.

Ender s-a născut într-o familie de fermieri la Asker din Akershus, Norvegia. Și-a început studiile de artă din 1867 până în 1871 cu sculptorul, Julius Middelthun, la Școala Regală de Desen. Ulterior a urmat Academia Regală Suedeză de Arte (1872–74) și Academia de Arte Plastice din Munchen (1875–80), cu sprijin financiar al regelui Charles al IV-lea. De asemenea, a efectuat călătorii de studiu la Munchen (1875) și Paris (1878).

Proiectul său cel mai notabil a fost sculptura în bronz a lui Peter Tordenskjold, vice-amiral în Marina Regală Daneză-Norvegiană. A primit lucrarea statuii în urma câștigării unei competiții artistice majore. Ender a lucrat zece ani (1891–1901) pentru a-și finaliza  lucrarea, care acum se află la Rådhusplassen din Oslo. Pentru munca sa terminată, a fost făcut cavaler în Ordinul Regal Norvegian de Saint Olav.

Picturile sale erau frecvent în categoria naționalismului romantic. Multe dintre lucrările sale timpurii au fost expuse la Christiania Kunstforening (acum Oslo Kunstforening). Altarurile creației sale pot fi văzute la Biserica Åsnes din Hedmark, Biserica Haug din Ringerike, Biserica Kampen din Oslo, Biserica Østre Porsgrunn din Telemark și Biserica Lunner din Oppland. Retablul pe care l-a proiectat pentru fosta Catedrală Molde din Møre og Romsdal, a fost păstrat și se află astăzi la peretele nordic al bazilicii noi, construită în 1957.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Statue_of_Peter_Wessel_Tordenskiold_in_Oslo%2C_Norway_-_panoramio_%2835%29.jpg

Statuia Tordenskjold la Rådhusplassen din Oslo