joi, 1 decembrie 2011

CIORBE

1. Ciorbă de sfeclă roșie cu zeamă de varză




INGREDIENTE


- 150 g morcovi
- 100 g păstârnac
- 50 g pătrunjel
- 100 g țelină
- 150 g ceapă
- 75 g ulei
- 400 g sfeclă roșie
- 100g orez
- 1 l zeamă de varză
- 400 g roșii
- 1 legătură verdeață
- sare



PREPARARE

Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul și țelina se taie cubulețe foarte mici și se pun la fiert în apă cu sare.

Ceapa se călește în ulei, se stinge cu un cubuleț de supă preparat într-o ceșcuță cu apă și apoi se toarnă peste legumele care fierb.

Sfecla se taie și ea în cubulețe mai mari decât legumele celelalte si se fierbe separat în 750 ml apă.

Orezul se fierbe și el separat.
Roșiile se curăță de coajă și se taie cubulețe.

Când legumele au fiert, se adaugă sfecla fiartă, orezul și roșiile.

Zeama de varză se fierbe separat și se pune în ciorbă când toate au fiert împreună și sunt gata.

Se ia de pe foc și se adaugă verdeața.

Rețeta este din Oltenia....nu puteți  da greș !



2. Ciorbă de fasole uscată cu picior de porc

 



Ingrediente

- 300 g fasole uscată
- 1,5 Kg picioare de porc
- 150 g morcovi
- 100 g albitură
- 100 g ceapă
- 20 g usturoi
- 50 g bulion de tomate
- 75 g ulei
- 50 ml oțet
- 1 legătură leuștean sau tarhon

Preparare

Fasolea se fierbe, schimbându-se 3-4 ape în timpul fierberii (apă caldă).În ultima apă se pune sare (nu înainte pentru cî îngreunează fierberea -întărește bobul).

Picioarele de porc se pârlesc , se spală, se pârlesc din nou până capătă miros de carne friptă. Se spală din nou, se taie în 2 cu bărdița și se pun la fiert.  Când au dat în fiert, se spumează de câte ori este nevoie, și se continuă fierberea.

Zarzavatul de supă se taie julien, și împreună cu  ceapa și usturoiul tocate se pun la fiert cu picioarele de porc și se fierb împreună până când carnea se desprinde de pe oase. Se scot picioarele de porc, se taie carnea feliuțe și se pun din nou la fiert.

Se adaugă fasolea și bulionul stins într-o lingură de supă.

Se mai laso foarte puțin timp la fiert și când se ia de pe foc se adaugă verdeața tocată mărunt.

Așa-i că este delicioasă ?