Plumeria este frumoasa floare pe care o întâlnim (o vedem) în ghirlandele oferite de frumoasele fete din Hawaii sau India dar sunt originare din Mexic, America Centrală și Caraibe.
Ca plantă, face parte din aceeași familie cu oleandrul (Apocynaceae) fiind un arbust ornamental și se poate înmulți prin butași - rezistă foarte bine în grădini, mai ales în zonele tropicale.Înmulțirea se mai poate face prin cultura de tesut de la butaşi de tulpini proaspăt alungită sau prin seminţe germinate aseptic. Tunderea este cel mai bine realizată în iarnă pentru soiurile de foioase, sau atunci când avem nevoie de butași.
Sunt specii de plumeria care își păstrează frunzele verzi tot timpul anului - plumeria pudica dar datorită frumuseții lor, s-au răspândit în întreaga lume.
O altă specie de plumeria cu frunze veșnic verzi este plumeria obtusa - cunoscută și sub denumirea Plumeria Singapore -deși este originară din Columbia.
ATENȚIE la seva lor - după contactul cu ele, să vă spălați pe mâini pentru că au o sevă albă, lăptoasă, care irită pielea și ochii.
Parfumul lor este mai pregnant ziua decât noaptea pentru că astfel tind să atragă polenizatorii căci florile lor nu au nectar și polenizarea are loc prin transferul din floare în floare.
Există mai mult de 300 de soiuri de plumeria.
Denumirea florii vine de la cercetătorul francez din secolul al XVII-lea Charles Plumier, botanist, care a cercetat flora Lumii Noi.
Denumirea comună pentru toate soiurile de plumeria , denumirea de ”Fangipani” vine de la o marchiză italiană care în sec. al XVI-lea a inventat un parfum ”Plumeria parfumate”. În Hawaii denumirea este de Melia iar prin anumite zone din China se mai numește și ”floarea gălbenuș-de-ou”.
Iată câteva imagini cu această splendidă plantă: