sâmbătă, 4 ianuarie 2014

ARTA DECORATIVĂ - STILURILE DERIVATE DIN RENAȘTERE






Lecce - Biserica Sfânta Cruce - Baroc (timpuriu) cu elemente vagi bizantine



Stilurile derivate din Renaștere sunt:

- Baroc
- Rocaille
- Rococo






Motiv baroc


STILUL BAROC

Apare la sfârșitul Renașterii (secolul al XVI-lea) ca o reacție față de canoanele clasice și se dezvoltă în următoarele două secole, al XVII-lea și al XVIII-lea.

Termenul BAROC denumea inițial perlele neregulate. Noul stil exprimă un curent de idei și o anume atitudine față de biserica catolică în întreaga Europă. Este un reflex al mișcărilor pe plan social.

Barocul apare mai întâi în Italia și se răspândește rapid pe tot continentul. Nonconformismul se manifestă în sculptură, pictură, arhitectură. În arta decorativă, se produce un exces de ornamentație. Desigur că îndepărtarea de la clasicismul renascentist are căi proprii în fiecare țară. Dar o caracteristică generală este aceea că peste tot punctul de plecare îl constituie elementele ornamentale introduse de Renaștere. Repertoriul clasic, este aglomerat, îndesit, suprapus, încărcat, spre a stârni efecte de șoc.





Stilul baroc - Viena - Karlskirche

Motivelor cunoscute li se adaugă ecusoane înconjurate de ghirlande și ramuri, embleme, monograme, trofee și arme, scuturi și lance, figuri surâzătoare sau cu grimase, coșuri cu fructe, etc., realizate în marchetărie sau stucaturi.





Motiv baroc




Cameră stil baroc


Temperamentul aprins al italienilor a generat o ornamentică extrem de agitată și frământată. Ei construiesc fântâni și bazine reproducând grotele prin ingenioase fragmente de stânci, roci cu suprafețe accidentate în care plantează elemente sculpturale figurative: lei, delfini, nimfe, sirene, etc. Un torent ornamental invadează arhitectura interioară și exterioară.





Fântâna Trevi - stil baroc italian


Francezii și englezii plachează încăperile și mobilierul și decorează argintăria  și ceramica cu cartonașe bombate încadrate de aripioare încovoiate, festoane, ghirlande; ramuri de stejar sau laur se împletesc în forme suple pentru a desena o monogramă.



Versailles - Fântână stil baroc





Worcestershire - tapiserie și cameră baroc - designer Robert Adams 1728 - 1792






Worcestershire - detaliu din tapiseria pereților - vedeți modelul baroc: ghirlande, aripioare etc.




Draperii soptuoase bordate cu festoane (în special în Țările de Jos și Germania), cu pasmanterie și ciucuri (în Italia și Franța) abundă în locuințele bogate.





Perdele baroc - bogate în material, falduri, ciucuri













În Germania și Țările de Jos se răspândește enorm mobilierul cu suprafeșe bombate. Clădirile barocului nordic și german adoptă frontoane care decupează zarea ca niște acolade. Este de remarcat că în aceste țări curentul nu are exuberanța celui din jurul Mediteranei. Este mai masiv și mai greoi, deși calitatea execuției este desăvârșită.





Oglindă baroc






Mobilă baroc (mobilă bombată)




Baroc german - Dresda


Barocul italian se recunoaște după violența și încărcătura ornamentală enormă. Cel francez are vioiciune și o anume vervă. Cel englez păstrează într-un fel sobrietatea chiar și în etapa de maximă înflorire.

Peste tot, arhitectura interioarelor se îmbogățește cu lambriuri și stucaturi aurite care, în secolul următor (al XVIII-lea), vor fi concepute ca niște decoruri de teatru, ornamentații fastuoase acoperind în întregime perețiii și plafoanele palatelor aristocratice și ale tuturor edificiilor și reședințelor bogate.





Lansdowne House, London - sufragerie - designer Robert Adam (baroc)




Din această profunzime decorativă se nasc stilurile de la curtea Franței. Artiștii și artizanii francezi din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea creează într-o viziune de ansamblu complet închegată sisteme decorative ce vor purta numele capetelor încoronate sub care s-au desăvârșit și s-au impus și care vor străbate secolele grație supremului rafinament artistic ce le caracterizează.




Versailles - Grădinile Regelui Soare - Ludovic al XIV-lea





Interior baroc - Versailles




Castelul Linderhof - sală baroc (tavan cu pictură baroc)



Istoria decorației de interior a înregistrat și va înregistra și alte curente și stiluri dar nu se cunosc , în epoca noastră, altele care să aibă aceeași forță artistică aidoma celor franceze.

Din stilul baroc, așa cum spuneam și la începutul postării, se vor desprinde stilul ROCAILLE ( se citește rocai ) și ROCOCOUL.






Masă baroc francez