ÃŽn ”ÃŽncercarea labirintului” Mircea Eliade spunea:”ÃŽn toate povestirile mele, naraÈ›iunea se desfășoară pe mai multe planuri, ca să dezvăluie în mod progresiv fantasticul ascuns în banalitatea cotidiană”.
Nuvela fantastică ”La È›igănci” a fost scrisă la Paris în 1959 È™i publicată în 1969 la Editura pentru Literatură - în volumul cu acelaÈ™i nume. ”La È›igănci” marchează începutul unei noi etape în creaÈ›ia literară a lui Mircea Eliade, în descendenÈ›a fantasticului filozofico-mitic eminescian, fiind considerată o capodoperă a fantasticului românesc.
SPECIE - FANTASTICUL
Proza fantastică presupune (conform definiției lui Castex - așa cum am arătat în postarea anterioară când mâ refeream la definiția și caracteristicile prozei fantastice) o intruziune brutală a misterului în cadrul vieții reale.
Dintre caracteristicile fantasticului, în nuvelă se observă: neliniștea personajului care nu găsește o explicație pentru evenimente, ezitarea lui și a cititorului, compoziția gradată a narațiunii, finalul ambiguu, dispariția reperelor de timp și spațiu la apariția supranaturalului.
NUVELA FANTASTICĂ este o specie epică în proză, cu o construcție riguroasă, angrenând două planuri narative (al realității, respectiv, al evenimentului misterios), în care evoluează personajul aflat în imposibilitatea de a da o explicație întâmplărilor. Nuvela fantastică are temă, motive, conflict, relații temporale și spațiale specifice.
Fantasticul lui Eliade transfigurează artistic noțiunile abordate în lucrările savantului: mitul, hierofania (manifestarea revelată a sacrului în profan), dialectica sacru-profan, ieșirea din timp, moartea ca inițiere.
PERSPECTIVA NARATIVÄ‚ - INSTANÈšELE COMUNICÄ‚RII NARATIVE
Dacă în scrierea fantastică întâmplările sunt relatate de obicei, de un personaj - narator sau martor pentru a spori credibilitatea, aici narațiunea la persoana a III-a sporește ambiguitatea întâmplărilor. Perspectiva impersonală, neimplicată a naratorului este dublată de perspectiva protagonistului, ins obișnuit, care trăiește uimirea și teama, stări specifice narațiunii fantastice. Ezitarea între aparența realistă și neobișnuitul / irealul impus ca o prelungire a realului aparține cititorului și personajului.
TITLU
Titlul nuvelei sugerează o hierofanie, loc de manifestare a sacrului ascuns în profan (irecognoscibilitatea sacrului). Locul numit la È›igănci reprezintă simbolic lumea cealaltă, liberă de contingenÈ›ele timpului È™i spaÈ›iului, în care locuiesc nemuritorii. Este altceva decât lumea de dincolo, unde se duc toÈ›i după moarte, dar de unde nu se mai înapoiază nimeni. Intrat în tărâmul celălalt, spaÈ›iul mitic al originilor, Gavrilescu ”traversează, ca novice, o moarte rituală, iniÈ›iatică, diametral opusă morÈ›ii fizice, naturale: la ieÈ™irea din acest spaÈ›iu, el urmează să parcurgă o naÈ™tere iniÈ›iatică, să capete o nouă personalitate”.
TEMÄ‚
Prin corelare cu titlul, TEMA nuvelei este aceea a ieșirii din timpul istoric, linear, ireversibil și a trecerii în timpul mitic, circular. Alte teme configurate în text sunt: erosul, logosul, moartea și creația, iar motive literare: labirintul, timpul, memoria.
Sorin Alexandrescu consideră nuvela ca fiind o alegorie a morÈ›ii sau a trecerii spre moarte, aventura unui ins atras de amintire. Formularea este acceptabilă, dacămoartea este înÈ›eleasă potrivit lui Mircea Eliade:”IniÈ›ierea este moarte È™i orice moarte inteligent asumată poate echivala cu o iniÈ›iere.”
STRUCTURA DISCURSULUI NARATIV
COMPOZIÈšIE, ÃŽNLÄ‚NÈšUIRE
Nuvela este realizată prin tehnica epicului dublu. NaraÈ›iunea este realizată prin înlănÈ›uirea celor opt episoade, care ar marca un număr simetric de intrări È™i ieÈ™iri sau de treceri ale personajului de la o existență la alta, din planul real în planul ireal: planul real (episodul I), planul ireal (episoadele II - IV), planul ”real” (episoadele V-VII), planul ireal (episodul al VIII-lea).
Pendularea protagonistului între real (spațiul bucureștean exterior grădinii) și ireal (grădina țigăncilor, bordeiul și casa cea mare) redă un itinerar spiritual; de la profan la sacru, de la viață la moarte.
INCIPIT, FINAL
În INCIPIT, este descris credibil cadrul: canicula în Bucureștiul interbelic, surprins prin detalii realiste.
Reprezentarea veridică a realității în proza fantastică este dublată de semnificarea ei, încât obsesiile călătoriei cu tramvaiul (căldura, pretenÈ›ia de cultură, condiÈ›ia de artist ratată pentru un păcat - pierderea iubirii din tinereÈ›e) se vor prelungi în celălalt plan. ÃŽn final, se sugerează ca explicaÈ›ie pentru evenimentele relatate o stare ”ca într-un vis” iar nuvela fantastică are final deschis.
CONSTRUCÈšIA SUBIECTULUI
Acțiunea nuvelei se desfășoară în mod gradat, într-o progresie ascendentă, fiind plasată în Bucureștiul interbelic prezentat ca în amintirile scriitorului: toropit de caniculă, cu tramvai, liceu și grădini umbroase, cu oameni comunicativi și cârciumă la colțul străzii.
PRIMA PARTE - PLANUL REAL
În prim-planul realist, care corespunde primului episod al nuvelei, se configurează atmosfera aparte, culoarea balcanică: mirosul de asfalt topit, arșița zilei de vară, zgomotul tramvaiului și locvacitatea personajului.
Nuvela începe cu o călătorie obișnuită, repetată de trei ori pe săptămână, ca un ritual, de profesorul de pian Gavrilescu. Temele de discuție ale călătoriei cu tramvaiul sunt: căldura, colonelul Lawrence și mărturisirea ratării condiției de artist. Tramvaiul,simbol al lumii reale (ca și pălăria sau banii), trece pe lângă grădina țigăncilor, despre care oamenii discută într-un mod misterios, cu toate că nimeni nu știe nimic sigur, pentru că nu a fost acolo. Este un spațiu interzis, în aparență din prejudecată. Momentul venirii țigăncilor este amplasat într-un timp trecut, nedeterminat, mitic.
TIMP ȘI SPAȚIU
”Au venit demult - spuse vecinul”. Grădina apare ca un spaÈ›iu mitic.
Amintindu-și că și-a uitat servieta cu partituri la eleva sa, Otilia Voitinovici, profesorul coboară cu intenția de a lua tramvaiul în sens invers. După o serie de ezitări, Gavrilescu intră la țigănci, atras de umbra grădinii. Intervine hazardul, accidentalul (uitarea sevietei) pentru ca personajul să ia act de existența misterului (grădina țigăncilor) (intriga).
PARTEA A DOUA - PLANUL IREAL
Al doilea episod marchează intrarea personajului în cealaltă lume, intruziunea misterului în lumea reală, aÈ™a cum definea Castex fantasticul. Momentul trecerii dincolo, în planul ireal, , este precedat ”de o lumină albă, incandescentă, orbitoare”, care împreună cu poarta semnifică pragul dintre două lumi, trecerea dinspre viață spre moarte, dinspre profan spre sacru.
ÃŽn faÈ›a porÈ›ii, îl aÈ™teaptă o fată oacheșă. Baba (Cerberul) îi cere drept taxă pentru a trece în cealaltă lume, la È›igănci, echivalentul a trei lecÈ›ii de piat. De remarcat elementul comun cu basmul, prezenÈ›a cifrei trei: suma pe care trebuie să o achite Gavrilescu la intrarea în bordei valorează trei lecÈ›ii de pian, fetele pe care trebuie să le ghicească sunt în număr de trei, ora când se produc întâmplările ciudate din naraÈ›iune e în jur de trei, GavrilescucălătoreÈ™te cu tramvaiul de trei ori pe săptămână. DiscuÈ›ia despre ceas dintre Gavrilescu È™i baba aÈ™ezată la punctul de hotar dintre cele două tărâmuri sugerează altă curgere temporală la È›igănci: ”Avem timp. Nu e nici trei”, zice bătrâna fără grabă. Ceasul care ”iar a stat” sugerează că în locul acesta al pragului, al vămii, timpul exterior este împletit în jurul unei clipe de graÈ›ie, ora trei. La È›igănci, Gavrilescu va trăi comprimarea temporală, timpul său subiectiv (câteva ore) necorespunzând cu timpul istoric (12 ani). Se remarcă o trăsătură importantă a fantasticului: dispariÈ›ia limitelor de timp È™i de spaÈ›iu la apariÈ›ia supranaturalului.
Odată ajuns în bordei (epidosul al III-lea), Gavrilescu încalcă interdicÈ›ia de a nu bea multă cafea È™i intră în ”jocul” fetelor. Trebuie să ghicească È›iganca din cele trei: o È›igancă, o grecoaică, o evreică (Parcele). EÈ™uează însă, pentru că își aminteÈ™te de Hildegard (se rătăceÈ™te în amintire), iar fetele îl grăbesc, cred că se teme să le ghicească, apoi îl prind într-o horă de iele sau de ursitoare care îi È›es un alt destin.
După prima încercare, adoarme È™i se trezeÈ™te îmbrăcat altfel. Fuga prin labirintul de paravane È™i oglinzi redă simbolic ”încurcătura” sa prin amintire. Acest univers de obiecte inutile, sugerând perisabilitatea lumii, proiectează ipostazele simbolice ale ratării personajului.
A doua ratare a ghicitului îl face să afle că, dacă ar fi reuÈ™it, ”ar fi fost foarte frumos”, fetele l-ar fi plimbat prin toate odăile bordeiului, dezvăluindu-i misterele universului. De această dată își ”aminteÈ™te” muzica, manifestându-se ca un creator : ” Nu se mai gândea la nimic, furat de melodiile noi, necunoscute pe care le asculta parcă pentru întâia oară, deÈ™i îi veneau una după alta în minte, ca È™i cum È™i le-ar fi amintit după foarte multă vreme ”.
RătăceÈ™te prin întuneric (episodul al IV-lea), într-un labirint al obiectelor amorfe, spaÈ›iu haotic, unde e foarte cald È™i renunță treptat la haine (regresia temporală în starea de increat). Se simte îmbrăcat în giulgiu (simbol al morÈ›ii iniÈ›iatice) È™i ”se trezeÈ™te” din coÈ™mar sau halucinaÈ›ie discutând cu baba.
Speriat, încercând să scape, ”se pierduse, se rătăcise în trecut”. Aflăm în felul acesta că tânăr fiind, student în Germania, iubise pe minunata Hildegard, pe care însă o părăsise È™i se căsătorise cu Elsa, cu care trăia de mulÈ›i ani la BucureÈ™ti. Prin urmare, Gavrilescu își ratase viaÈ›a sentimentală È™i vocaÈ›ia de artist. Iubirea pentru Hildegard constituise momentul sacru al vieÈ›ii lui, iar el își dă seama de asta doar în clipa în care pătrunde în spaÈ›iul magic al bordeiului È›igăncilor: ”ÃŽn acea clipă se simÈ›i deodată fericit, parcă ar fi fost din nou tânăr È™i toată lumea ar fi fost a lui, È™i Hildegard ar fi fost de asemenea a lui ”.
Ieșirea din timpul profan coincide cu amnezia, iar intrarea în cel sacru cu anamneza (reamintire a ideilor pe care sufletul le-ar fi cunoscut într-o existență anterioară - cf DEX)
PARTEA A III-A. - PLANUL REAL
ÃŽn partea a III - a (episoadele V - VII), Gavrilescu părăseÈ™te bordeiul È›igăncilor È™i aude ”huruitul mecanic al tramvaiului”, semn al timpului istoric. ÃŽn tramvai, unde discuÈ›iile predilecte erau tot căldura È™i colonelul Lawrence, Gavrilescu constată, dincolo de aparenÈ›a unei lumi cunoscute, că trecerea timpului se accelerează progresiv. Când dă o bancnotă taxatorului, află că aceasta era ieÈ™ită din uz. Ajuns în strada Preoteselor, află că doamna Voitinovici se mutase de 8 ani, de când se căsătorise Otilia. Chiar È™i acasă la el locuiesc oameni străini. De la cârciumarul din cartier, Gavrilescu află că soÈ›ia sa, Elsa, se întorsese de 12 ani în Germania. Prin urmare, popasul la bordeiul È›igăncilor a durat, nu câteva ore, aÈ™a cum crezuse Gavrilescu, ci 12 ani, durata unui an cosmic. ”Rătăcit în trecut, a ratat prezentul, adică veÈ™nicia fiinÈ›elor divine; acum rătăcit în viitor, Gavrilescu ratează din nou prezentul, adică efemerul bogat al fiinÈ›elor umane”. Vrea să revină la È›igănci pentru a cere o explicaÈ›ie È™i face drumul în compania unui birjar, fost dricar (Charon).
PARTEA a IV-a - PLANUL IREAL
ÃŽn partea a patra, ultimul episod prezintă întâlnirea cu Hildegard, iubita lui din tinereÈ›e, în casa cea mare. Aceasta îl ia de mână (este mediatoarea trecerii dincolo) È™i îl duce cu birja spre pădurea-labirint, spre o ”nuntă în cer”. Simbolul pădurii este ambiguu, spaÈ›iu al morÈ›ii sau al renaÈ™terii, iar călătoria cu birja fostului dricar poate fi spre moarte sau spre o împlinire a iubirii È™i a destinului de creator în alt plan al existenÈ›ei.
ExplicaÈ›ia sugerată pentru sensul călătoriei este ambiguă, prin apelul la motivul visului, iar fantasticul este ”visul treaz al individului” cum îl definea Adrian Marino (DicÈ›ionar de idei literare - fantasticul).
”- Hildegard, începu el târziu. Se întâmplă ceva cu mine È™i nu È™tiu bine ce. Dacă nu te-aÈ™ fi auzit vorbind cu birjarul, aÈ™ crede că visez...
Fata întoarse capul spre el și-i zâmbi.
- ToÈ›i visăm, spuse. AÈ™a începe. Ca într-un vis....”
FINALUL nuvelei ”La È›igănci” este deschis, pentru că păstrează ambiguitatea, condiÈ›ie a fantasticului.
PERSONAJELE
Personajele nuvelei poartă semnificații mitologice. Istoric al religiilor, Eliade combină și reinterpretează vechile mituri, încât personajele nuvelei sunt purtătoare de semnificații multivalente. Din perspectiva mitologiei antice și a alegoriei morții, Eugen Simion a atribuit o serie de valori simbolice personajelor:
- Baba ar fi Cerberul care păzeÈ™te intrarea în Infern dar cere vamă, precum Charon. LuntraÈ™ul este identificat cu birjarul, fost dricar, care îl va conduce pe Gavrilescu spre ”pădure”. Fetele ar putea fi Parcele, dar È™i Ursitoarele sau ielele, ca în folclorul românesc. Rolul fetelor este de a-l rupe de condiÈ›ia telurică, inferioară, de ratat, È™i de a-i ”È›ese” un alt destin, cel primordial, de creator.
- Bordeiul are semnificație ambivalentă: în opinia cotidiană, a celor din tramvai, este un loc al plăcerilor (sugestia paronimică), dar sensul revelat prin aventura eroului este transpunerea artistică a mitului labirintului, spațiul sacru al inițierii, prin ritualuri ezoterice (ghicitul, cafeaua, hora).
Hildegard È™i Elsa simbolizează iubirea spirituală È™i iubirea fizică. De aceea existenÈ›a alături de Elsa l-a aruncat în condiÈ›ia de ”modest profesor de pian”. Pierderea lui Hildegard în tinereÈ›e ar constitui ”păcatul” personajului, iar regăsirea ei, în casa cea mare, tot tânără, sugerează regăsirea muzei, a iubirii spirituale, capabilă să-l conducă pe artist spre a-È™i recupera adevărata condiÈ›ie: aceea de creator.
PERSONAJUL PRINCIPAL
Personajul principal este un ins banal, ratat, tipul antieroului din proza modernă. Hazardul îl aruncă în plin mister, pe care îl trăieÈ™te fără È™tire È™i fără vrere. CondiÈ›ia de artist, chiar ratat, îi facilitează aventura fantastică È™i îl transformă în purtător al mesajului nuvelei : renaÈ™terea artei prin redescoperirea miturilor. ”Gavrilescu vede realitatea zilnică prin oglinda iluziei lui (arta). Ca pianist el trăieÈ™te frecvent pe un alt portativ al existenÈ›ei. Arta este orgoliul È™i, totodată, forma lui de apărare ” (Eugen Simion - Mircea Eliade, spirit al amplitudinii)
MIJLOACE ȘI PROCEDEE DE CARACTERIZARE
Portretul personajului se conturează în primul episod, prin autocaracterizarea devenită laitmotiv în episoadele următoare: ”Pentru păcatele mele sunt profesor de pian. Zic pentru păcatele mele, adaugă, încercând să zâmbească, pentru că n-am fost făcut pentru asta. Eu am o fire de artist.” Atitudinea personajului este redată, în mod realist, prin dialog, monolog interior È™i gesturi.
Gesturile stângace, comportamentul nesigur, visător, locvacitatea, uitucenia configurează portretul profesorului banal, dar cu fire de artist. Vârsta personajului, 49 de ani, poartă simbolistica cifrei 7, încheierea unui ciclu al existenței în plan terestru, moment al trecerii, prin inițiere, în alt plan, spiritual.
Sensul iniÈ›ierii din bordei nu este dezlegat, dar, deÈ™i nu ”ghiceÈ™te” È›iganca, recuperează treptat atributele omului primordial: anamneza È™i capacitatea creatoare, ceea ce îl scoate definitiv din timpul liniar, istoric, unde nu-È™i mai găseÈ™te locul. Pentru ca la a doua intrare la È›igănci, să fie trimis în casa cea mare, unde o găseÈ™te prin intuiÈ›ie pe Hildegard, simbol spiritual, È™i pare a se reface cuplul adamic. Drumul spre pădure semnifică intrarea într-un spaÈ›iu etern, dar ambivalent: moarte È™i / sau renaÈ™terea spirituală.
ÃŽnÈ›elesurile ultime ale nuvelei sunt suspendate, pentru că nuvela presupune, în opinia autorului, o încercare a labirintului nu doar pentru personajul principal, ci È™i pentru cititor, ceea ce aruncă opera ”în inima fantasticului”.
CONCLUZIA
Opera literară La țigănci de Mircea Eliade este o nuvelă fantastică deoarece are toate caracteristicile acestei specii literare: intruziunea misterului în cadrul vieții reale, ezitarea protagonistului și a cititorului, compoziția gradată a narațiunii, dispariția limitelor de timp și de spațiu de la apariția supranaturalului, finalul ambiguu.