sâmbătă, 4 ianuarie 2014

ARTA DECORATIVĂ - STILURILE ROCAILLE și ROCOCO







Masă Rocaille - Palatul Regal Caserta - Italia




STILUL ROCAILLE

Gustul pentru asemenea motive decorative ca cele introduse de ROCAILLE s-a născut din utilizarea rocilor destinate a fi întrebuințate la construcția de fântâni.

Multe sfărâmături de stânci conțineau resturi de melci și scoici.


Stilul ROCAILLE folosește din plin un nou motiv: COCHILIA. Dar nu numai atât. Pe plan general este  desființată simetria (pe care barocul o mai menținea).
 



Motiv Rocaille




Repertoriul acestui stil cuprinde în primul rând cochilia (frunze de orice fel sunt stilizate în evantai deschis, cu multe nervuri, pentru a căpăta o formă de scoică), apoi figuri de fauni, busturi de feminine cu capete înclinate ieșind din întredeschideri ca de teacă, dragoni înaripați etc. Totul este conceput pe suprafețe (lemn, argint, ceramică etc.) cu deschideri curbe, concave și convexe, ce se opun una alteia ca niște onduleuri. Decupajele șerpuitoare sugerează prelungirea undelor.


Ornament stil Rocaille



Deși a avut un număr redus de motive, stilul se face cunoscut în toate țările, dar nu pentru multă vreme. Există încă piese de mobilier cu căpătâiul patului în formă de enormă scoică, spătare de scaune, rame de oglinzi etc. care au adoptat acest motiv.

Palatul Soubise din Paris are încă lambriuri concepute după regulile rocaille-ului.







Model de lambriu (margine sus) - Palatul Soubise - Paris







Palatul Soubise - Paris




Interior - Palatul Rohan - Strasbourg



Palatul Rohan - Strasbourg


Gustul pentru asimetrie este dus mai departe în stilul Rococo.


http://hum2230.files.wordpress.com/2010/11/800px-potsdam_sanssouci_palace.jpg


Castelul Sans-Souci (Fără griji) - stil rococo - Potsdam (Germania)




STILUL ROCOCO

 

Rococoul părăsește complet simetria. El apare cu precădere în decorația de interior, neavând nici un reflex în arhitectură - așadar, atunci când spunem palatul X în stil rococo , vorbim despre decorațiunile interioare.

Stilul rococo este ușor de recunoscut după avalanșa de curbe și sinuozități asimetrice și după voluta în formă de C.


Stucaturile pentru plafoane, pentru cadre de uși, frontoane, ancadramente destinate tablourilor de mari dimensiuni, aplice, console, lăcașuri pentru lămpi, rame de oglinzi au motive și reliefuri ce vor parcă să se desprindă de postamente.

Voluta în formă de C înconjurată sau întretăiată de flori în ghirlande foarte încărcate nu are decât două sau trei puncte de sprijin : motivele figurative ieșind mult în afara bazei sau a  suporturilor, precum și florile, măștile, păsările, dragonii înaripați, delfinii jucându-se în cascade, etc. și întreaga avalanșă de motive luate din registrul decorativ al Extremului Orient (ce abundă în creația de la mijlocul secolului al XVIII-lea din țările europene) compun interioare extrem de încărcate, dar fermecătoare.






   Palatul   Charlottrnburg   -  Berlin






Masă Rococo


În Franța rococoul intră în stilul LUDOVIC al XV-lea cu anumite caractere de grație și senzualism. Stilul s-a mai numit și POMPADOUR.




Ceas stil rococo






Mobilă stil rococo





Rococo francez

În Anglia, rococoul a înflorit din plin, căpătând puternice caracteristici proprii. În mobilier, executat din abanos și acaju (lemnul extrem de dens permitea sculptarea celor mai extravagante motive), în stucatură și argintărie, ca și în desenul porțelanurilor, artizanii au demonstrat rafinament și fantezie, ceea ce se vede până în zilele noastre, prin piesele expuse în muzee: măsuțe în consolă, aplice, candelabre, platouri, cadre pentru oglinzi și chiar unele piese decorative în argint.

Decoratorii de interioare au realizat fascinante plafoane în stuc și panouri murale cu elemente florale și pseudoorientale, care dădeau apartamentelor aparența unui decor de teatru.

În toate țările în care și-a făcut apariția, rococoul este marcat printr-o profunzime florală și un cromatism în tonuri calde pastelate.


Porțelan stil rococo - Germania






Cameră Ludovic al XV-lea - rococo francez - interior recreat la Metropolitan Museum - New York





Vas englezesc stil rococo







Tacâmuri de argint (linguri) stil rococo





Rococo englezesc - Camera de muzică - Norfolk House