marți, 18 iunie 2019

DULCEAȚĂ DE CAISE



Image result for apricots jam

DULCEAȚĂ DE CAISE

INGREDIENTE

caise - 2.5 kg 
zahăr - 2.5 kg 
suc de lămâie - de la 2 bucăți 

PREPARARE

Ca la fiecare dulceață trebuie să punem fructele să își lase sirop:
Caisele spălate și fără sâmburi se așează în straturi succesive împreună cu zahăr pentru a-și lăsa sirop.
Se lasă așa peste noapte. Dacă nu le lăsați să își lase sirop ele se vor strivi în timpul fierberii.

După acest timp caisele împreună cu siropul și zahărul rămas se transferă într-o cratiță încăpătoare, cu fund gros (se umflă destul de mult în timpul fierberii așa că e  bine să alegeți o cratiță mai mare).

Se lasă la foc mic aproximativ o oră până când dulceața este legată. Se zice că în dulceață nu se amestecă pentru a nu se strivi fructele, dar puteți verifica dacă nu cumva s-a lipit.

Din când în când trebuie să înlăturați spuma care se formează deasupra.
După ce a dat în clocot se adaugă sucul de lămâie. Se lasă să fiarbă în continuare.
Pentru a fi siguri că este bine închegată puteți face testul cu picătura: pe o farfurie se pun cîteva picături de dulceață. Dacă picăturile sunt bine închegate și nu se formează zeama în jurul lor înseamnă că dulceața este gata. Dacă din contră, picăturile par apoase, înseamnă că dulceața trebuie să mai fiarbă.

După ce dulceața este gata se pune fierbinte în borcane curate și, cel mai bine, sterilizate (băgate în cuptorul rece ți ținute acolo la temperatură mare cam o oră). 

Se închid bine capacele și se pun borcanele cu fundul în sus astfel încât să se formeze vid. Se lasa să se răcească încet și apoi se depozitează în cămară.