duminică, 12 ianuarie 2020

ANGLIA - COMITATUL KENT - CASTELUL LEEDS




Situat în apropiere de Maidstone, în comitatul Kent ( Marea Britanie) , castelul cunoaște o istorie de peste 1 200 de ani, fiind considerat , la ora actuală, una dintre comorile naționale britanice . 

Castelul Leeds este un castel mare, construit pe insulițele de pe un mic lac. Cetatea inițială a fost construită în 1 119, iar mai apoi, în sec.al XIII-lea, a ajuns în stăpânirea lui Edward I, devenind reședința preferată a acestuia.


Fortareață normandă, apoi reședință regală, în timpul regelui Henric al VIII-lea, dar și resedință personală până în 1974, castelul este astăzi deschis vizitatorilor pe tot parcursul anului.

 În anul 1552, Castelul din Leeds devine, pentru următorii 422 de ani, unul dintre domeniile Casei Regale Britanice, după care cunoaște o succesiune de iluștri proprietari, între care familiile Culperers, Fairfaxes, fiecare dintre ei lăsându-și amprenta asupra acestei minunate construcții. Ultima din acest lung șir de posesori a fost o moștenitoare din America, Lady Olive Baillie, care l-a preluat în 1926 și i-a consacrat tot restul vieții, restaurându-l și amenajându-i fermecătoarele împrejurimi. 


Castelul și-a câștigat un renume și în domeniul paranormalului -  figurează pe lista monumentelor istorice bântuite din Anglia. Legenda povestește că, atunci când urmează să se întâmple ceva rău, apare silueta unui câine negru, simbol al morții. Această legendă a crescut popularitatea castelului în rândul vânătorilor de fantome și curioșilor.





Фото Замок Лидс. Великобритания, Broomfield, Broomfield Road







CASTELUL  FERICIRII

 Având la origine o proprietate dobândită de regii saxoni în vremurile tulburi ale istoriei, castelul a fost construit din piatră, după cucerirea normandă, cu aproape 900 de ani în urmă. Pentru următoarele trei secole, este palat regal fortificat , extins și îmbogățit, succesiv, de capete încoronate precum Eleonora de Castilla, Catherina de Valoissau, Henric al VIII-lea, cu toții gășindu-și dragostea și fericirea în această reședință romantică. 

 Construit pe două mici insule, Leeds este protejat de un minunat lac ce înconjoara istoricul edificiu. Lacul, la rândul său, este străjuit de 200 de hectare de peisaj ambiental, în care poți descoperi cărări prin pădure, grădini exotice, păduri ornamentale, cascade, o vie și, bineînțeles, nelipsitul teren de golf.
































În interior pășești printr-un interminabil șir de încăperi somptuoase, decorate cu mobilier scump din perioada medievală, cu lucrări în piatră din epoca Tudorilor și cu tapiserii flamande. 













LABIRINTUL  VEGETAL 

Proiectat și plantat în urmă cu o sută de ani, cu 2 400 de arbuști ornamentali, labirintul acesta vegetal îți testeaza inventivitatea.