miercuri, 22 ianuarie 2020

BELGIA - ORAȘUL LIEGE




Liège este un oraș francofon din regiunea Valonia din Belgia, capitala provinciei cu același nume. Orașul este situat pe cursul fluviului Meuse și este cel mai important centru economic din Valonia. 

Timp de opt secole, Liège a fost capitala unui principat ecleziastic din cadrul Imperiului Romano-German. Datorită trecutului său istoric, orașul este bogat în vechi monumente laice și religioase, muzee, locuri de promenadă. Revoluția franceză va provoca dizolvarea principatului și anexarea de către Republica Franceză în 1795. Ulterior a fost atribuit Regatului Unit al Țărilor de Jos în anul 1815, prin Congresul de la Viena. Revoluția de la 1830 va avea ca rezultat independența noului stat belgian, ce include provincia și orașul Liège. 

Încă din Evul Mediu, Liège a fost un important centru de producție de arme. Industria de armament este prezentă și actualemente în regiune, lângă Liège fiind situat sediul companiei FN Herstal, unul dintre marii producători mondiali de armament. 

În urma decăderii industriei siderurgice din a doua jumătate a secolului XX, industria regiunii s-a diversificat, actualmente fiind prezente companii din industria de construcții de mașini, industria aero-spațială, biotehnologie, industria alimentară, Liège fiind un important centru de producție de bere și ciocolată. Un parc tehnologic situatlângă Universitatea din Liège găzduiește o serie de comapnii de cercetare și de dezvoltare de tehnologie de nivel înalt.