Streliția sau floarea ”pasărea paradisului” - denumire științifică - Strelitzia reginae (mai este si specia Strelitzia nicolai ) este una dintre cele mai maiestuoase flori precum regina în cinstea căreia a fost denumită această splendidă floare din Africa de Sud - Regina Charlotte a fost un botanist amator care s-a interesat foarte mult de Kew Gardens. Într-o epocă a descoperirilor, când călători și exploratori precum căpitanul James Cook și Sir Joseph Banks aduceau constant acasă (în Anglia) noi specii și soiuri de plante, ea s-a asigurat că aceste colecții au fost mult îmbogățite și extinse și au toate condițiile pentru buna lor conservare.
Charlotte de Mecklenburg-Strelitz (Sophia Charlotte; 1744 - 1818) a fost regină consortă a Marii Britanii și Irlandei de la căsătoria cu regele George al III-lea în 1761 până la unirea celor două regate la 1 ianuarie 1801, după care a fost regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei până la moartea sa în 1818. Deși tuturor ne plac povestirile cu regi și regine, mai ales când sunt adevărate, aici mă voi ocupa, cu ajutorul unor botaniști, de floare și nu de regină - am pus totuși o imagine a frumoasei si inteligentei regine (care, printre altele, a avut 15 copii iar soțul ei, regele George al III-lea, a avut spre amurgul vieții, grave probleme de sănătate mintală). - Nădăjduiesc să vă fi stârnit curiozitatea suficient cât să mergeți la nelipsitul ”Google” și să aflați mai multe date interesante despre regină.
Revenind la FLOAREA STRELIȚIA
Denumirea de Pasărea Paradisului a fost dobândită datorita formei unice a florii. Aceasta seamănă cu un cap de pasăre și este viu colorată în nuanțe de portocaliu sau galben. Pentru o și mai completă documentare, am pus mai jos, un exemplar al păsării cu care este asemănată Streliția - Pasărea paradisului și veți observa creasta de care vorbeam.
Florile sunt alcatuite din 3 sepale portocalii si 3 petale albastre. Ele sunt reunite cate 5 pana 10 intr-o inflorescenta asemanatoare unui cioc și creastă de pasare care se numeste carena.
Aproape la fel de frumoase precum florile de Streliția sunt și frunzele. Acestea sunt ovale și au aprox. 10 cm lățime și 20 cm lungime.
Streliția sau Pasărea Paradisului este, după cum aminteam anterior, originara din Africa de Sud. În Romania, poate fi îngrijita doar ca plantă de apartament. Nu este o plantă foarte pretențioasă, însa cel mai bine crește dacă îi respectăm anumite cerințe minime. Dacă dorești ca Streliția ta să înflorească din primul an, este bine să știi că acest lucru nu se va întâmpla. ”Pasărea Paradisului” înflorește abia după 3-4 ani după ce a fost semănată.
ÎNGRIJIRE
Streliția crește armonios dacă este amplasată într-un colț semi-umbros din casă. Adoră solul argilos și îi place să fie udată din abundență, însă fără a permite apei să mustească deasupra pământului. Specialiștii spun că Strelitia și-a dezvoltat un sistem "imunitar" excelent, devenind rezistentă chiar și în cazul în care nu este udată permanent și chiar dacă este plantată într-un alt sol decât cel argilos.
Un aspect foarte important de care trebuie să ții cont atunci când alegi sa îngrijești Streliția sau ”Pasărea Paradisului” este temperatura. Pe cât de rezistentă este Streliția la lipsa apei din sol, pe atât de repede își va pierde din vigoare și frumusețe dacă este lăsată în frig - să nu uităm că este originară din Africa de Sud - adică...de la căldură.
Streliția nu suportă deci, temperaturile mici, cu atât mai puțin înghețul, de aceea în sezonul rece este indicat să o amplasezi lângă o sursă de căldură, însă nu foarte aproape de aceasta.
Streliția are nevoie de temperaturi de 25–35 grade și o umiditate a aerului de 70–80 % pentru o creștere și înflorire optimă. E puțin pretențioasă față de lumină, poate înflori și în condiții de lumină difuză.
Cel mai importat lucru fără de care Streliția nu înflorește este perioada de repaus relativ prin care trebuie trecută planta. Vara, în iulie-august, se udă puțin și rar, doar atât cât să nu se usuce de tot pământul. Frunzele nu cad în acestă perioadă, ele trebuie pulverizate cu un strat fin de apă.
La sfârșitul repausului planta trebuie fertilizată cu îngrășăminte minerale complexe.
Vara, când temperaturile sunt cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius, Streliția se poate scoate pe terasă sau pe balcon. Este indicat să stea în soare cel puțin 4 ore, după care este indicat să o muți la umbră.
Din când în când, este indicat să aplici substanțe fertilizante ușoare (la fiecare 2 săptămâni). Streliția nu se plantează în ghivece mari, chiar dacă este o plantă ce crește destul de mult.
ÎNMULȚIRE STRELIȚIA
Streliția se înmulțește prin semințe, doar dacă nu sunt mai vechi de 6 luni. Cu o zi înainte de plantare, introdu semințele în apă. După 24 de ore, scoate semințele și plantează-le într-un ghiveci. Semințele germinează în 6 luni, după care planta începe să crească.
BOLI ȘI DĂUNĂTORI STRELIȚIA
La fel ca toate celelalte plante și Streliția este supusă atacurilor unor boli și dăunători. Dintre dăunători, păianjenul roșu comun este cel mai frecvent la Streliția. Frunzele atacate se decolorează și se usucă. Dintre boli, la Streliția apare septerioza.
...și o pagină de colorat pentru copii