Eleganța este un ”Ce” a cărui dezlegare este idealul oricărei femei, din orice generație.
Strada demonstrează cât este de greu de atins și...știți bine că nu doar strada ne arată acest lucru ci și atâtea show-uri de la televizor, reviste și...cam intreaga mass-media.
Spun asta pentru că ați văzut, desigur, atâtea femei îmbrăcate cu lucruri de bună calitate și moderne, dar urât combinate, nepotrivite cu vârsta, cu împrejurarea în care se află sau cu ora la care se află.
Din păcate însă, corectarea celor de mai sus nu înseamnă încă eleganță.
O femeie elegantă trebuie să știe cun să se pieptene, să se parfumeze, să se fardeze, să poarte ciorapii, mănușile, pantofii, poșeta, pălăria, bijuteriile. Și toate sunt încununate de ținută, de felul cum vorbește (dacă-mi îngăduiți și...ce vorbește) de gesturile pe care le face.
Nu-i așa că....dacă ne gândim la toate acestea și suprapunem imagini peste cuvinte....nu stăm prea bine la acest capitol ?
Eleganța nu constă în a purta o rochie foarte scurtă - dacă moda este mini sau una foarte lungă dacă moda este maxi sau, așa cum este moda astăzi...destul de permisivă...totul alandala în ideea că...se poate. De fapt...se poate dar...adio, eleganță !
MODA ÎNSEAMNĂ CE SE POARTĂ IAR ELEGANȚA CUM SE POARTĂ !
Îmbrăcate modern, îndrăzneț, poate chiar excentric, îmbrăcate sobru, simplu, modest,clasic, însă, oricum, fermecătoare și foarte elegante.
Dar pentru aceasta trebuie să știți ce este totuși eleganța.
Iată de ce mi-am propus ca să vă ajut ca după câteva ”articole”postate aici, să puteți răspunde la ”ce” este eleganța și ce înseamnă , ce este acest ”ce”.
SILUETA ȘI IMPERATIVELE
SALE
Silueta, acest cuvânt miracol ce a devenit o adevărată obsesie feminină, este corpul dumneavoastră așa cum este el: subțire, perfect sau cam plinuț pentru gustul dumneavoastră, sau cam neîmplinit...sau nu tocmai ideal proporționat. Știm cu toate că, în general, nici o femeie nu este mulțumită pe deplin de silueta ei !
Fără să suspinați după silueta pe care nu o aveți, ”învățați-o” pe a dumneavoastră cu atâta seriozitate încât să o puteți privi detașat. Este prima condiție pentru a începe să acționați, spre a deveni elegntă, spre a vă însuși o a doua natură, care s-o avantajeze pe prima.
Există o serie de reguli pe care orice femeie le poate învăța. Ele se bazează pe acel bun-simț propriu femeii, precum și pe câteva ”legi” ale proporțiilor care devin imperative ale siluetei. Ele se aplică și rămân întotdeauna valabile iar noutățile modei se privesc, se filtrează și se adaptează în primul rând prin prisma acestora.
În mare, siluetele se pot împărți în patru categorii:
- înalte și subțiri
- înalte și pline
- mici și subțiri
- mici și pline
SILUETA ÎNALTĂ ȘI SUBȚIRE
Sigur, am observat cu toate că silueta înaltă și subțire este cea mai căutată de creatorii de modă de pretutindeni, silueta vedetă a tuturor colecțiilor de modă.
Și nu întâmplător: moda ultimilor ani s-a adresat mai ales celor tineri, uneori extrem de tineri, o generație care și-a anunțat impetuos prezența. Antropologia a recunoscut : tinerii de azi sunt mai înalți în comparație cu cei din generațiile precedente.
Să știți însă ...și această siluetă poate deveni dezagreabilă dacă nu e corect pusă în valoare.
Ea trebuie ”întreruptă” prin linia de croială sau culoare, pentru a atenua senzația de înălțime exagerată, și împlinită prin amploare sau țesături mai grose.
Acesteia i se potrivesc culorile tari, materiale pline, veste lungi și revere accentuate, fuste plisate sau ansambluri în două tonuri (de pildă jachete uni și fuste cadrilate), trenciuri cu multe aplicații, mantouri din stofă buclată,, gulere din blană stufoasă, pulovere lungi și pline, rochii tricotate, pantaloni puțin evazați, rochii cu cordoane joase, imprimeuri cu motive mari, bluze sau rochii cu mâneci bufante sau cu volane, încălțăminte cu tocuri potrivite, ciorapi cu modele fantezi.
SILUETA ÎNALTĂ ȘI PLINĂ
Această siluetă este de obicei silueta femeilor ajunse la maturitate. Și aceasta trebuie ”tăiată”, ”întreruptă” prin linia de croială pentru a se înlătura senzația de prea mare înălțime, dar, spre deosebire de silueta slabă, i se potrivește o croială simplă, clasică, cu țesături de culoare închisă, uni sau cu imprimeu foarte discret, pentru a fi subțiată.
De aceea i se recomandă: taioare de culoare închisă, foarte clasice, lungi, cu fuste aproape drepte și mai întotdeauna uni sau carouri foarte închise la culoare, din țesături care se mulează, fine,impermeabilul fără prea multe adăugiri, dar obligatoriu cu cordon în talie, rochiile de zi mai ales gen șemizetă (cele cu croială ca de cămașă bărbătească), bleumarin, de pildă, cu garnituri albe. Pentru seară, rochii-furou, de culoare neagră, cu decolteu adânc în formă de v (încă la modă), mantouri cu guler șal îngust, care, dacă sunt din blană, se vor alege cu păr scurt.
Sunt potrivite și jerseurile în culori închise, în dungi fine, pantaloni foarte drepți - clasicii pană - tot de culoare închisă și neevazați.
Pălării de fetru clasice, poșete de culoare închisă și de mărime mijlocie, încălțăminte cu tocuri potrivite și ciorapi închiși la culoare.
SILUETA MICĂ ȘI SUBȚIRE
Este foarte feminină și dintotdeauna a înduioșat bărbații. Atuul acesteia este mai ales subțirimea. Cu cât va fi mai mult relevată, cu atât femeia cu o asemenea siluetă va părea mai înaltă; pentru că această siluetă trebuie mai ales prelungită și în nici un caz rotunjită sau împlinită.
I se ptrivesc jachete și bolerouri scurte, taioare scurte și fuste puțin evazate; jerseuri mulate pe corp, rochii de culoare uni cu gulere răsfrânte, dacă gâtul este lung.
În general, i se potrivesc mai toate culorile, ecosezurile cu modele mici, dungile fine, fie și pe lat, și chiar albul, evitat de obicei.
Rochiile pot fi cu cordon, dar mai bine fără - adăugați și verințele modei la momentul dat.
Mantourile cu gulere de blană, nu tocmai stufoase, rochii croșetate, decoltate, bej sau gri-deschis, pantaloni strâmți pe corp, ciorapi asortți cu fusta sau cu rochia (dacă moda permite), încălțămintea în același ton cu ciorapiiȘ pălărioare nostime, niciodată cu borurile mari, poșete mici, tocuri înalte, și, pe cât se poate, subțiri, dar niciodată atât de înalte cât să vă arate ”cocoțate”.
SILUETA MICĂ ȘI PLINĂ
Este cea care produce atâtea complexe, de aceea, acestei siluete trebuie să i se acorde o grijă și o atenție deosebite, pentru a o prelungi și subția cât mai mult, atât prin linia de croială cât și prin combinațiile de culori.
De aceea, genul acesta se va îmbrăca în mod deosebit în culori închise, dacă nu întotdeauna uni, cu imprimeuri foarte vag conturate sau motive foarte mici.
O femeie cu forme pline, nu prea înaltă, indiferent de vârstă, își va însuși din modă linia clasică, pe care creatorii de modă o readuc în actualitate în fiecare anotimp, mai ales prin detalii de finisare.
O femeie plinuță la corp va evita să-și facă rochii cu corsajul cambrat, cu multe garnituri, cu tăieturi pe orizontal, cu cordoane late, și va alege din modă amănuntele care subțiază și alungesc: gulere pe lung, tăieturi verticale, clape-buzunare, dungi verticale. Din gama coloristică va alege culorile intense, mai închise, albastru, mov, violet, dar și cele de gri sau bej sau bleu, pentru cele mai tinere - cu singuranță însă, cele uni.
După 40 de ani, culorile estompate devin obligatorii.
Sunt recomandate taioarele destul de scurte, fustele drepte sau ușor evazate, niciodată strâmte pentru a nu reliefa formele pline.
Pulovere subțiri dar nu pe corp, ușor lejere, bluze croite asemenea cămășilor bărbătești, mantouri drepte, cu umeri înguști, cu gulere mici și manșete înguste.
Pentru seară sunt potrivite rochiile furou, negre, fără mâneci, cu decolteuri moderne,rotunde dar mai ales în formă de V.
Foarte importantă este alegerea ciorapilor, bej sau închiși, totdeauna foarte fini, care, în același ton cu încălțămintea, lungesc piciorul.
Atenție ! Pantofii, în general, nu vor avea tocuri înalte, ci mijlocii; poșetele de dimensiuni mijlocii, pălării fără bor sau cu bor foarte îngust. Tocile de blanăpot, de asemenea, înălța.
Parcurgând aceste recomandări, nu vă grăbiți să exclamați: ”Eu nu mă încadrez în nici unul dintre tipurile enumerate !”
Poate trebuie să alegeți doar unele dintre imperativele enumerate într-o categorie și să le combinați cu altele.
nu respingeți, ci chibzuiți pe îndelete și mai ales cu luciditate și detașare.
Nu veți avea decât de câștigat.
UN P.S. LA RECOMANDĂRILE
ANTERIOARE
SUTIENUL SI CENTURA
În bună parte, armonia unei siluete depinde nu numai de îmbrăcămintea care ”se vede” ci și de acele articole de loc neglijabile pentru femeie: sutienul și centura (bustieră, burtieră, corset, etc).
SUTIENUL, indispensabil fiecăreia (e bine să fie purtat încă de la 12- 13 ani, mai ales acum când adolescentele sunt mai bine dezvoltate), remodelează o siluetă ameliorând un bust mare sau, dimpotrivă, unul minuscul. Fără un sutien bun, cu greu se pote realiza chiar la 17 - 18 ani o siluetă armonioasă.
De aceea, când comandați sau cumpărați un sutien, nu vă grăbiți: încercați atâtea, până îl găsiți pe cel potrivit, pe cel bun.
Dar ce înseamnă un sutien bun ? Simplu: acela în care te simți bine, ale cărui bretele nu trag, care nu lasă semne la baza sânilor, care nu deformează pieptul, păstrându-i formatul natural sau, după caz, ameliorându-l. Pentru mai multă siguranță, probați sutienul sub un pulover subțire. Sânii nu trebuie să fie nici excesiv provocatori (vorbim de eleganță !) și nici turtiți. Faceți câteva mișcări. Sutienul nu trebuie să se ridice sau să ”tragă”.
Dacă sânii dumneavoastră sunt rotunzi, purtați sutiene cu cupe rotunde, dacă sunt de un format mai lat, căutați un sutien gen ”prințesă”, iar dacă sânii sunt foarte mari, nu cochetați cu tot felul de formate, ci alegeți pe cel cu cupe foarte adânci, cu armături de balene suple sau tighele, sau sutienul cu brasieră, care susține foarte bine.
Totdeauna când alegeți un sutien, întrebați-vă sub ce îl veți purta. Dacă rochia e decoltată, nu veți alege un sutien înalt, iar dacă rochia e răscroită adânc la mâneci, ocoliți modelele montate sub braț.
Ca și celelalte articole de lenjerie, se confecționează din materiale lavabile, din bumbac, mătase mai plină, dantele și, în ultimii ani din diferite fibre sintetice.
ATENȚIE ! Dantela, deși foarte frumoasă, uneori iese prea mult în relief, iar sinteticele și nailonul, foarte transparente, devin indecente pe sub o bluză subțire. REVIN ! - este vorba de eleganță !
ALBUL este culoarea numărul unu când este vorba de rufărie de corp, pentru că e o culoare discretă și potrivită sub rochii de orice culoare. Multe femei, mai ales cele mai tinere, preferă albului negrul. Mai rafinat însă, dacă doriți o rufărie colorată, e maroul sau bleumarinul. Oricum, țineți seama de culoarea furoului (dacă purtați), a portjartierului sau a chilotului. Acum cunoaștem cu toate că avem șansa să cumpărăm seturi de aceeași culoare, așa că profitați . GREȘELILE ÎN MATERIE DE GUST NU SUNT PERMISE ÎN NICI O ÎMPREJURARE.
CENTURA - Firește, nici una nu o poate înlocui pe aceea formată din mușchii puternici și elastici...
Dacă sunteți subțire și musculoasă, alegeți o centură elastică, gen chilot, dar fără picior, joasă pentru a lăsa talia liberă iar dacă talia dumneavoastră nu este prea bine marcată, puteți alege o centură cu talie mai înaltă.
Centura aceasta gen portjartier vă ajută să vă mențineți o musculatură armonioasă. Sunt foarte sigură că știți la ce mă refer.
RETINEȚI : Centura este bine s-o purtați nu numai când este frig, ci și vara.
- Dacă purtați în multe împrejurări pantaloni și mai ales dacă, în ciuda faptului că sunteți încă subțire, aveți începutul șoldurilor mai pronunțat, purtați o centură cu picior, care atenuează defectele, mai vizibile când purtați pantaloni sau fuste foarte strâmte.
- Dacă sunteți plină, purtați o centură întreagă, care ține loc de centură și de sutien. Fiți doar atente când le alegeți - în funcție de ce convine trupului dumneavoastră.