Beneficiile afinelor pentru sănătatea ta
Reducerea
grăsimilor, reducerea radicalilor liberi, combaterea aspectelor
negative ce ţin de metabolism, promovarea unor niveluri mai bune ale
insulinei, sprijin pentru sănătatea oculară, prevenirea diferitelor boli
şi a cancerului sunt, pe scurt, avantajele pe care ţi le va aduce
consumul de afine… necondiţionat şi fără indicaţii contradictorii.
Afinele sunt “doldora” de vitamine, minerale şi fibre
Afinele
sunt bogate în vitamina C care menţine un sistem imunitar echilibrat şi
sănătos. De asemenea, afinele conţin vitamina A, fier, calciu, mangan,
vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu.
Corcoduşele
sunt bogate în vitamine din grupul B, vitamina C, proteine, zaharuri,
substanţe minerale (potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor) şi o mare
cantitate de acid citric. Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu
trebuie să lipsească din dieta noastră de vară. Corcoduşele conţin multă
apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de
slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt.
Zmeura
conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut
de antioxidanţi din aceste fructe luptă împotriva cancerului,
protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele
instabile, numite şi radicali liberi. Acestea conţin, de asemenea, acid
elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.
Proaspete
sau prelucrate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri simple,
ușor asimilabile, elemente minerale și vitamine. Conținutul ridicat de
subsțante pectice, concentrate mai ales în coajă, le conferă un grad
mare de gelificare.
În
plus, pectina are un rol important în reducerea colesterolului, a
riscului de boli grave cardiovasculare și în eliminarea din organism a
substantelor toxice, în special a metalelor grele.
Compotul
de caise este o sursă bună de vitamina A, având un conținut scăzut de
grăsimi saturate și sodiu.Caisele din compot își pierd efectul benefic
al fibrelor (sunt distruse prin căldură), au un indice glicemic mai mare
și îngrașă mai tare, chiar fără adaos de zahăr.
Compotul
de fructe, mai ales cel preparat fara zahar, te ajuta sa slabesti fara
sa te anemiezi, dar iti poate asigura si o digestie excelenta, in caz ca
ai probleme cu constipatia si balonarea.
Astfel,
compotul de cirese combate inflamatiile din organism, cel de corcoduse
este purgativ, racoritor si tonifiant in timp ce compotul de gutui se
recomanda in diete cu mai putine calorii.
Compotul
de coacaze rosii poate fi asemuit, fara teama de a gresi, cu o farmacie
de vitamine, in timp ce compotul de piersici imbunatateste digestia si
intareste sistemul imunitar, lucru esential in aceasta perioada, cand
virozele si racelile sunt atat de frecvente.
Zemoase,
dulci si cu un aport caloric moderat, de numai 40 calorii la 100 de
grame, piersicile sunt cele mai indicate fructe pentru remineralizare a
organismului, mai ales dupa o zi caniculara incarcata de stres. O
piersica are 87% apa asa ca poate inlocui apa cu succes.
Piersicile
fac parte din categoria fructelor foarte bogate in potasiu, dar au si
cantitati importante de fier, fosfor si magneziu. In ceea ce priveste
vitaminele pe care le contin, piersicile sunt o excelenta sursa de
provitamina A si multa vitamina C, proportia dintre cele doua vitamine
fiind intr-un echilibru perfect, ceea ce face ca asimilarea lor sa fie
completa. Pulpa fructului contine de asemenea, fibre alimentare
abundente care stimuleaza activitatea intestinala.