joi, 29 octombrie 2020

BENEFICIILE CONSUMULUI DE COMPOTURI

 

 
 



BENEFICIILE  CONSUMULUI  DE  

COMPOTURI



Vă e poftă de ceva dulce, dar mai ales sănătos? Alegeți compotul, o bogăție de vitamine și minerale. Mai mult, compotul are incredibile virtuți vindecătoare…

Secretul unui compot delicios ține de aroma fructelor selecționate. Pentru ca un compot să aibă un gust desăvârșit, se recomandă ca fructele să fie fierte în apă cu zahăr, folosind apă de izvor sau fântână.

De asemenea, ca un compot să fie reușit, trebuie să țineți cont de calitatea, soiul și aroma fructelor folosite. Pentru ca fructul să își păstreze forma și să nu se fărâme, faceți siropul cât mai legat. Fructele trebuie să fie așezate în borcane sau în sticle, lăsând deasupra un spațiu liber de două degete.

Compotul de corcodușe este răcoritor și tonifiant. Remediu bun împotriva setei este compotul de afine, iar cel de gutui este un leac imbatabil contra răcelii. De asemenea, compotul de coacăze roșii stimulează digestia și pofta de mâncare, compotul de piersici întărește sistemul imunitar, iar cel de fructe uscate este recomandat împotriva asteniei.

Compotul de zmeură ține gripa deoparte, iar cel morcov este un adevărat elixir al frumuseții. O băutură extrem de vitaminizantă este compotul de sfeclă, iar cel de pepene galben este recomandat în curele de slăbire.

Beneficiile afinelor pentru sănătatea ta
 Reducerea grăsimilor, reducerea radicalilor liberi, combaterea aspectelor negative ce ţin de metabolism, promovarea unor niveluri mai bune ale insulinei, sprijin pentru sănătatea oculară, prevenirea diferitelor boli şi a cancerului sunt, pe scurt, avantajele pe care ţi le va aduce consumul de afine… necondiţionat şi fără indicaţii contradictorii.

Afinele sunt “doldora” de vitamine, minerale şi fibre
 Afinele sunt bogate în vitamina C care menţine un sistem imunitar echilibrat şi sănătos. De asemenea, afinele conţin vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu.

Corcoduşele sunt bogate în vitamine din grupul B, vitamina C, proteine, zaharuri, substanţe minerale (potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor) şi o mare cantitate de acid citric. Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu trebuie să lipsească din dieta noastră de vară. Corcoduşele conţin multă apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt.

Zmeura conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut de antioxidanţi din aceste fructe luptă împotriva cancerului, protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite şi radicali liberi. Acestea conţin, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.

Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri simple, ușor asimilabile, elemente minerale și vitamine. Conținutul ridicat de subsțante pectice, concentrate mai ales în coajă, le conferă un grad mare de gelificare.

În plus, pectina are un rol important în reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare și în eliminarea din organism a substantelor toxice, în special a metalelor grele.

Compotul de caise este o sursă bună de vitamina A, având un conținut scăzut de grăsimi saturate și sodiu.Caisele din compot își pierd efectul benefic al fibrelor (sunt distruse prin căldură), au un indice glicemic mai mare și îngrașă mai tare, chiar fără adaos de zahăr.

Compotul de fructe, mai ales cel preparat fara zahar, te ajuta sa slabesti fara sa te anemiezi, dar iti poate asigura si o digestie excelenta, in caz ca ai probleme cu constipatia si balonarea.

Astfel, compotul de cirese combate inflamatiile din organism, cel de corcoduse este purgativ, racoritor si tonifiant in timp ce compotul de gutui se recomanda in diete cu mai putine calorii.

Compotul de coacaze rosii poate fi asemuit, fara teama de a gresi, cu o farmacie de vitamine, in timp ce compotul de piersici imbunatateste digestia si intareste sistemul imunitar, lucru esential in aceasta perioada, cand virozele si racelile sunt atat de frecvente.

Zemoase, dulci si cu un aport caloric moderat, de numai 40 calorii la 100 de grame, piersicile sunt cele mai indicate fructe pentru remineralizare a organismului, mai ales dupa o zi caniculara incarcata de stres. O piersica are 87% apa asa ca poate inlocui apa cu succes.

Piersicile fac parte din categoria fructelor foarte bogate in potasiu, dar au si cantitati importante de fier, fosfor si magneziu. In ceea ce priveste vitaminele pe care le contin, piersicile sunt o excelenta sursa de provitamina A si multa vitamina C, proportia dintre cele doua vitamine fiind intr-un echilibru perfect, ceea ce face ca asimilarea lor sa fie completa. Pulpa fructului contine de asemenea, fibre alimentare abundente care stimuleaza activitatea intestinala.