Deși
ideea generală este aceea că fructele înghețate nu au la fel de multe
beneficii pentru sănătate, dovezile ample vin să contrazică această
opinie. Încă din 1998, Food & Drug Administration a confirmat că
fructele și legumele congelate oferă aceleași substanțe nutritive
esențiale și beneficii pentru sănătate ca cele proaspete.
În
prezent, se remarcă o accentuare a interesului pentru fructele de
pădure și a beneficiilor acestora asupra sănătății. Studii medicale și
nutriționale se desfășoară în multe țări privind conținutul chimic al
fructelor de pădure și implicațiile lor asupra sănătății.
COMPOZIȚIE NUTRIȚIONALĂ
Fructele
de pădure congelate au un conținut ridicat de compuși fenolici,
conținut scăzut de energie, conținut ridicat de fier, conținut ridicat
de vitamine C și E, conținut ridicat de potasiu și alte minerale și un
conținut scăzut de sodiu.
Fructele de pădure conțin polifenoli
Polifenolii
sunt subiectul multor cercetări și s-a descoperit că au efecte benefice
asupra sănătății umane. Fructele de pădure sunt unele dintre cele mai
bune surse de polifenoli și conțin, de asemenea, mai mulți polifenoli
decât orice altă plantă. De asemenea, studii recente au descoperit că
fructele de pădure au concentrații ridicate de flavonoide.
Conținut ridicat de antioxidanți
Fructele
de pădure conțin antioxidanți, care ajută la menținerea radicalilor
liberi sub control. Fructele de pădure sunt o sursă puternică de
antioxidanți, cum ar fi antocianinele, acidul ellagic si resveratrolul.
În afară de protejarea celulelor, acești compuși pot reduce riscul de
îmbolnăvire. Un studiu a arătat că afinele, murele și zmeura au cel mai
mare conținut de antioxidanți, alături de rodii.
De
fapt, mai multe studii au confirmat faptul că antioxidanții din
fructele de pădure pot ajuta la reducerea stresului oxidativ. Un studiu
la care au participat bărbați sănătoși a constatat că consumul unei
singure porții de afine de 30 de grame a ajutat la protejarea ADN-ului
lor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi .
Fructele de pădure sunt bogate în fibre
Fructele
de pădure sunt o sursă bună de fibre, inclusiv fibre solubile. Studiile
au arătat că consumul de fibre solubile scade senzația de foame și
asigură o senzație de plenitudine. Acestea pot scădea aportul de calorii
și facilitează gestionarea greutății.
Mai
mult, fibrele ajută la reducerea numărului de calorii absorbite de la
mesele mixte. Un studiu a constatat că dublarea consumului de fibre ar
putea ajuta organismul să absoarbă până la 130 de calorii mai puțin pe
zi.
BENEFICII
Fructele de pădure ajută la gestionarea diabetului
Studiile
clinice și cele realizate pe oameni sugerează că fructele de pădure pot
proteja celulele de nivelurile ridicate ale zahărului din sânge,
contribuie la creșterea sensibilității la insulină și la reducerea
glicemiei și a răspunsului la mesele bogate în carbohidrați.
Într-un
studiu la care au participat femei sănătoase, consumul de 150 g de
fructe de pădure amestecate cu pâine a dus la o scădere cu 24-26% a
nivelului de insulină, comparativ cu consumul individual de pâine .
Mai
mult, într-un studiu de șase săptămâni, persoanele obeze, rezistente la
insulină, care au consumat un lichior de afine de două ori pe zi, au
prezentat îmbunătățiri ale sensibilității la insulină decât grupul care a
consumat smoothiuri fără fructe de pădure .
Tratează inflamația
Fructele
de pădure au proprietăți antiinflamatoare puternice. Inflamația este
modul în care corpul tău se apără împotriva infecțiilor sau leziunilor.
Cu
toate acestea, stilul modern de viață duce adesea la o inflamație
excesivă, cauzată de stresul crescut, de activitatea fizică
necorespunzătoare și de alimentele nesănătoase. Inflamația în organism
este măsurată prin examinarea modificărilor care apar la anumiți
markeri, cum ar fi IL-6 și CRP. Nivelurile crescute de CRP au fost
legate de un risc crescut de boli cardiace .
Studiile sugerează că antioxidanții din fructele de pădure pot ajuta la scăderea acestor markeri inflamatorii .
Fructele de pădure pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol
Zmeura
s-a dovedit a contribui la scăderea colesterolului la persoanele obeze
și la cele cu sindrom metabolic . Mai mult, fructele de pădure pot ajuta
la prevenirea oxidării sau deteriorării colesterolului LDL, care se
consideră a fi un factor major de risc pentru bolile de inimă .
Într-un
studiu controlat, atunci când oamenii obezi au consumat o cantitate de
50 de grame de afine înghețate și uscate timp de opt săptămâni,
concentrațiile lor LDL oxidate au scăzut cu 28% .
Fructele de pădure pot fi bune pentru pielea ta.
În
plus, față de alte beneficii pentru sănătate, fructele de pădure pot
contribui la reducerea ridurilor pielii. Acest lucru se datorează
antioxidanților din fructele de pădure care ajută la controlul
radicalilor liberi, una dintre cauzele principale ale afectării pielii
care contribuie la îmbătrânire .
Deși
nu există prea multe cercetări în acest moment, acidul ellagic pare să
fie responsabil pentru unele beneficii legate de piele. Studiile cu
tuburi și studii pe animale sugerează că acest antioxidant poate ajuta
la protejarea pielii prin blocarea producției de enzime care descompun
colagenul.
Într-un
studiu, aplicarea acidului ellagic pe pielea șoarecilor fără păr care a
fost expusă la lumină ultravioletă, timp de opt săptămâni, a redus
inflamația și a contribuit la protejarea colagenului de deteriorare .
Ajută sănătatea inimii
În
plus, față de scăderea colesterolului, fructele de pădure oferă și alte
beneficii pentru sănătatea inimii. Una dintre acestea este o funcție
mai bună a arterelor.
Celulele
endoteliale ajută la controlul tensiunii arteriale, la prevenirea
coagulării sângelui și la îndeplinirea altor funcții importante.
Inflamația excesivă le poate deteriora, inhibând funcția acestora,
afecțiune cunoscută sub denumirea de disfuncție endotelială și este un
factor major de risc pentru boala cardiacă.
Studiile
au demonstrat faptul că fructele de pădure îmbunătățesc funcția
endotelială în studiile efectuate la adulți sănătoși, la persoanele cu
sindrom metabolic și la fumători.
Chiar
dacă fructele de pădure proaspete sunt considerate cele mai sănătoase,
cele înghețate pot oferi totuși beneficii pentru inimă. Un studiu a
constatat că funcția arterială s-a îmbunătățit la persoanele care au
consumat fructe uscate sau congelate.
Fructe de pădure păstrează starea de sănătate mintală
Femeile
care consumă o porție de afine pe săptămână au avut mai puține
dezechilibre mintale, au constat cercetări publicate în Annals of
Neurology. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele de la
16.010 femei peste 70 de ani. Cei cu cea mai mare cantitate de fructe de
pădure au amânat declinul cognitiv cu aproximativ doi ani și
jumătate.
Fructele de pădure ar putea preveni boala Parkinson
Oamenii
care consumă cel puțin două porții de fructe de pădure pe săptămână au
cu 25% mai puține șanse de a dezvolta boala Parkinson decât colegii lor,
potrivit unui studiu publicat în revista Neurology. (26)
Combaterea cancerului cu fructe de padure
Fructele
de pădure, cum ar fi afinele și zmeura, pot duce la strategii mai
eficiente de prevenire a cancerului. Cercetările publicate în Journal of
Pharmaceutical and Biomedical Analysis sugerează că flavonoidele și
alți compuși găsiți în fructele de pădure pot ajuta la reducerea
riscului de cancer de colon.
Mănâncă fructe de pădure pentru prevenirea bolii Alzheimer
Datele
raportate de la American Chemical Society sugerează că fructele de
pădure conțin compuși chimici numiți polifenoli, care ar putea ajuta la
prevenirea bolii Alzheimer prin eliminarea acumulării daunatoare a
toxinelor în timp.
RISCURI
În
2018 au fost emise două semnalări în Europa pentru virusul hepatitei A
și 4 alerte pentru Norovirus (una dintre cele mai frecvente cauze ale
gastroenteritei) în fructele de pădure congelate. Între anii 2014 și
2017, au existat 29 de alerte europene în ceea ce privește Norovirusul
și patru despre hepatita A, legate de fructele de pădure congelate.
În
2015, un focar de Norovirus a cauzat îmbolnăvirea a 70 de persoane.
Trei decese au fost raportate ca fiind potențial legate de acest focar.
Analiza microbiologică a confirmat prezența Norovirusului în fructele de
pădure congelate.
Cu
toate acestea, fructele de pădure rămân o sursă importantă de
antioxidanți și fibre, iar fructele de pădure înghețate fără zahăr
adăugat, sunt la fel de sănătoase ca cele proaspete.
AVANTAJE:
Sursă importantă de antioxidanți și fibre.
Fără zahăr adăugat, sunt la fel de sănătoase ca fructele proaspete.
DEZAVANTAJE:
Fructele congelate ar putea conține agenți patogeni (virusul hepatitei A, Norovirus)