sâmbătă, 14 septembrie 2019

MANDARINE





MANDARINE 


Mandarinele fac parte dintre fructele pe care 
le consumăm mai ales în sezonul rece, dar pe de 
altă parte, sucul de mandarine este perfect 
pentru potolirea senzaţiei de sete în timpul 
verilor călduroase.


Mandarinii (citrus reticulata) sunt pomi 
fructiferi mici, care fac parte din familia Rutaceae.
 Citricele în general sunt originare din zona 
de sud a Chinei şi sud-estul Asiei, unde au 
fost cultivaţi de aproximativ 4000 de ani. 
Au fost duşi în Europa şi pe ambele continente
 americane în anii 1800.


Mandarinul are frunzele mereu verzi, în formă
 de lance iar coroana este bogată, rotundă şi 
simetrică. Florile albe apar în martie şi aprilie şi
 sunt foarte parfumate. Fructul portocaliu este
 zemos, dulce şi uşor de decojit. 
Mandarina este asemănătoare portocalei, 
dar de obicei mai mică, 
iar coaja nu este la fel de puternic lipită
 de fruct. Mandarinele 
sunt coapte complet 
în noiembrie sau decembrie.


Există numeroase varietăţi de mandarini. 
Cele mai cunoscute sunt: Clementine, Cleopatra
 (folosită ca portaltoi), Dancy (cea mai vândută 
mandarină din Florida, SUA), Ponkan 
(varietate cu fruct mai mare, nu foarte acidă) 
şi Changsha (poate varietatea cea mai rezistentă
 la frig din toate citricele).


Mandarinele conţin o cantitate mare de 
beta-caroten, precursorul vitaminei A, de 
aceea şi au culoarea portocalie (ca morcovul).
 În pulpa fructului se găsesc pectina, vitaminele
 B1, B2, A, C, E, D, P, K, precum şi glicozide,
 săruri minerale (calciu, fosfor, fier etc.) şi 
uleiuri esenţiale. Fructele mandarinului mai
 conţin şi fibre, dar şi proteine, fiind astfel 
deosebit de utile în digestie. Coaja acestui 
fruct, conţine la fel de multe vitamine 
precum miezul.


Este bogată în uleiuri esenţiale, pectină, 
caroten, acizi organici, flavonoide şi vitmina C,
 dar se recomandă folosirea ei doar în cazul 
în care se cunoaşte că frutul nu a fost tratat cu 
pesticide sau substanţe pentru prelungirea 
timpului de păstrare.


Mandarinele au fost foarte apreciate de 
civilizaţiile asiatice, în medicina tradiţională
 chineză ele fiind recomandate pentru reglarea
 energiei vitale. Iar în medicina ayurvedică 
uleiul cojilor de mandarine este folosit 
pentru eliminarea stresul, a insomniei şi 
pentru a induce starea de calm.


Îmbunătăţirea procesului de digestie, 
prevenirea bronşitei, tratamentul durerii 
abdominale sunt doar câteva din beneficiile 
aduse organismului nostru, de aceste fructe. 
La fel ca multe alte citrice, mandarinele, 
odată digerate, au un efect alcalinizant 
asupra organismului.


Datorită compoziţiei lor, mandarinele 
acţionează benefic asupra sistemului nervos 
şi participă la formarea oaselor, îmbunătăţirea
 vederii, au acţiune revitalizantă asupra pielii
 şi conferă elasticitate vaselor sangvine.


Studiile au arătat că un consum regulat de
 mandarine sau suc de mandarine scade riscul
 de a dezvolta arteroscleroza. Consumul 
acestora ajută la combaterea mai multor
 tipuri de cancere, dar şi a diabetului 
şi a bolilor ficatului.


Prin conţinutul de vitamina C şi fier, 
mandarina este benefică în tratarea anemiei.
O sigură mandarină aduce 45% din necesarul
 zilnic de vitamina C. Este deosebit de utilă în
 curele de slăbire, conţinutul de fibre creând 
senzaţia de saţietate şi având puţine calorii. 
De asemenea, mobilizează grăsimile din 
depozite şi intensifică arderile, crescând uşor
 metabolismul. Au efect şi asupra constipaţie
 prin conţinutul mare de fibre. Se recomandă
 asocierea fructelor cu iaurt pentru şi miere
 pentru a combate constipaţia cronică.


Consumul unei mandarine pe zi poate 
scădea concentraţia colesterolului din sânge,
 deoarece conţine o combinaţie ideală de fibre
 şi pectine. De asemenea, datorită vitaminelor
 pe care le conţine poate îmbunătăţi funcţiile 
vederii, oferă protecţie împotriva arsurilor 
solare, creşte rezistenţa împotriva infecţiilor 
şi îmbunătăţesc sistemul imunitar.


Mandarinele sunt folosite în tratamentele 
cosmetice pentru tenul gras, sensibil sau iritat.
 De asemenea, uleiul de mandarin este utilizat
 în tratamentele tonice pentru piele, 
dar şi în aromaterapie.


Au proprietăţi antioxidante şi detoxifiante. 
Concentraţia de antioxidanţi (carotenoizi, 
zeaxantină, luteină şi hesperidină) din mandarine
 este chiar mai mare decât cea din portocale.
 Mandarinele pot fi utilizate în curele de 
detoxifiere, alături de alte fructe, dar cura 
nu trebuie să dureze mai mult de trei zile.
 Atenţie însă, înainte de a începe orice tip 
de cură se recomandă consultul medicului.


Cei cu ulcer gastric, duodenal, gastrită şi 
cu aciditate ridicată trebuie să fie prudenţi
 la cantitatea consumată, ea trebuie 
să fie limitată.