MANDARINE
Mandarinele fac parte dintre fructele pe care
le consumăm mai ales în sezonul rece, dar pe de
altă parte, sucul de mandarine este perfect
pentru potolirea senzaţiei de sete în timpul
verilor călduroase.
Mandarinii (citrus reticulata) sunt pomi
fructiferi mici, care fac parte din familia Rutaceae.
Citricele în general sunt originare din zona
de sud a Chinei şi sud-estul Asiei, unde au
fost cultivaţi de aproximativ 4000 de ani.
Au fost duşi în Europa şi pe ambele continente
americane în anii 1800.
Mandarinul are frunzele mereu verzi, în formă
de lance iar coroana este bogată, rotundă şi
simetrică. Florile albe apar în martie şi aprilie şi
sunt foarte parfumate. Fructul portocaliu este
zemos, dulce şi uşor de decojit.
Mandarina este asemănătoare portocalei,
dar de obicei mai mică,
iar coaja nu este la fel de puternic lipită
de fruct. Mandarinele
sunt coapte complet
în noiembrie sau decembrie.
Există numeroase varietăţi de mandarini.
Cele mai cunoscute sunt: Clementine, Cleopatra
(folosită ca portaltoi), Dancy (cea mai vândută
mandarină din Florida, SUA), Ponkan
(varietate cu fruct mai mare, nu foarte acidă)
şi Changsha (poate varietatea cea mai rezistentă
la frig din toate citricele).
Mandarinele conţin o cantitate mare de
beta-caroten, precursorul vitaminei A, de
aceea şi au culoarea portocalie (ca morcovul).
În pulpa fructului se găsesc pectina, vitaminele
B1, B2, A, C, E, D, P, K, precum şi glicozide,
săruri minerale (calciu, fosfor, fier etc.) şi
uleiuri esenţiale. Fructele mandarinului mai
conţin şi fibre, dar şi proteine, fiind astfel
deosebit de utile în digestie. Coaja acestui
fruct, conţine la fel de multe vitamine
precum miezul.
Este bogată în uleiuri esenţiale, pectină,
caroten, acizi organici, flavonoide şi vitmina C,
dar se recomandă folosirea ei doar în cazul
în care se cunoaşte că frutul nu a fost tratat cu
pesticide sau substanţe pentru prelungirea
timpului de păstrare.
Mandarinele au fost foarte apreciate de
civilizaţiile asiatice, în medicina tradiţională
chineză ele fiind recomandate pentru reglarea
energiei vitale. Iar în medicina ayurvedică
uleiul cojilor de mandarine este folosit
pentru eliminarea stresul, a insomniei şi
pentru a induce starea de calm.
Îmbunătăţirea procesului de digestie,
prevenirea bronşitei, tratamentul durerii
abdominale sunt doar câteva din beneficiile
aduse organismului nostru, de aceste fructe.
La fel ca multe alte citrice, mandarinele,
odată digerate, au un efect alcalinizant
asupra organismului.
Datorită compoziţiei lor, mandarinele
acţionează benefic asupra sistemului nervos
şi participă la formarea oaselor, îmbunătăţirea
vederii, au acţiune revitalizantă asupra pielii
şi conferă elasticitate vaselor sangvine.
Studiile au arătat că un consum regulat de
mandarine sau suc de mandarine scade riscul
de a dezvolta arteroscleroza. Consumul
acestora ajută la combaterea mai multor
tipuri de cancere, dar şi a diabetului
şi a bolilor ficatului.
Prin conţinutul de vitamina C şi fier,
mandarina este benefică în tratarea anemiei.
O sigură mandarină aduce 45% din necesarul
zilnic de vitamina C. Este deosebit de utilă în
curele de slăbire, conţinutul de fibre creând
senzaţia de saţietate şi având puţine calorii.
De asemenea, mobilizează grăsimile din
depozite şi intensifică arderile, crescând uşor
metabolismul. Au efect şi asupra constipaţie
prin conţinutul mare de fibre. Se recomandă
asocierea fructelor cu iaurt pentru şi miere
pentru a combate constipaţia cronică.
Consumul unei mandarine pe zi poate
scădea concentraţia colesterolului din sânge,
deoarece conţine o combinaţie ideală de fibre
şi pectine. De asemenea, datorită vitaminelor
pe care le conţine poate îmbunătăţi funcţiile
vederii, oferă protecţie împotriva arsurilor
solare, creşte rezistenţa împotriva infecţiilor
şi îmbunătăţesc sistemul imunitar.
Mandarinele sunt folosite în tratamentele
cosmetice pentru tenul gras, sensibil sau iritat.
De asemenea, uleiul de mandarin este utilizat
în tratamentele tonice pentru piele,
dar şi în aromaterapie.
Au proprietăţi antioxidante şi detoxifiante.
Concentraţia de antioxidanţi (carotenoizi,
zeaxantină, luteină şi hesperidină) din mandarine
este chiar mai mare decât cea din portocale.
Mandarinele pot fi utilizate în curele de
detoxifiere, alături de alte fructe, dar cura
nu trebuie să dureze mai mult de trei zile.
Atenţie însă, înainte de a începe orice tip
de cură se recomandă consultul medicului.
Cei cu ulcer gastric, duodenal, gastrită şi
cu aciditate ridicată trebuie să fie prudenţi
la cantitatea consumată, ea trebuie
să fie limitată.
|