luni, 11 noiembrie 2019

BENEFICIILE OUĂLOR




BENEFICIILE  OUĂLOR



-        Sunt bogate în colină (125 mg într-un ou),o substanţă nutritivă esenţială pentru întreţinerea funcţiilor cerebrale,ce încetineşte apariţia maladiei Alzheimer.

-        Sunt bogate în proteine: 7-8 g într-un ou de 60 g, adică o cincime din necesarul zilnic

-        Sunt o sursă excelentă de vitamine A, D şi E şi sărace în calorii

-        În combinaţie cu diversele ingrediente ale unor salate savuroase, pot forma dieta zilnică a unui organism sănătos.

Atentie Persoanele care se știu a fi alergice la ouă, sau a avea probleme cu colesterolul, a suferi de boli cardiovasculare să nu ia în considerare consumul de un ou/zi, acesta trebuind să fie stabilit numai de medicul de care aparțin. 
Recomandam vizita la medic și consultarea lui în privința cantității   de ouă zilnice. Însă de reținut eficiența, rolul și puterea pe care ouăle le manifesta în organismul nostru, deloc de neglijat.

1. Oul este cea mai bogată sursă de proteine, și încă de cea mai bună calitate, care atrag după sine energie și vitalitate maxime. Un ou conține 78 de kilocalorii si asigura 4 % din necesarul zilnic de energie în cazul femeilor.

2. Te ingrijora colesterolul din ouă și influența lui asupra sănătății? ''Ouăle țin colesterolul sub control'', spune Luigi Gratton, membru în „Programul de analiză a obezității ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din Los Angeles (UCLA).

3. Vitamina D, una dintre componentele oului, ajută foarte mult la o stare de bine, prin amplificarea cantității de serotonină din creier.

4. Un studiu recent din martie 2010 realizat de britanici a evidențiat faptul că un ou consumat zilnic arde caloriile, deci ajută la slăbit și odată cu aceasta, la combaterea obezității. Se pare că proteinele conținute oferă o stare de sietate care se menține pe termen lung.

5. Oul este unul dintre alimentele cu cei mai mulți antioxidanți, care ajută foarte mult vederea, prevenind degradarea globului ocular, a cataractei, deci micșorează considerabil riscul orbirii. Conține substanțe carotenoide (luteina, zeaxantina) care, împreună cu zincul si vitaminele A și E, previn cataracta și alte boli degenerative ale ochiului cauzate de înaintarea în vârstă.

6. Tot proteinele ajută la crearea masei musculare a corpului oferind întregului corp putere, sănătate și robustețe. 

7. Iodul conținut de ouă își extinde efectele asupra creierului, glandei tiroide, dar si a altor organe, potențând funcționarea lor. Este important pentru că iodul este un mineral care nu este produs de organism în sine și trebuie luat din alimentație, puțini fiind cei care conștientizează importanța lui și a alegerilor alimentare care-l conțin.

8. Credeai că dacă nu ești o cântăreață care are grijă să-și protejeze corzile vocale cu ouă crude, nu ai de ce să le consumi? Reconsideră acest punct de vedere, pentru că ouăle crude au și un mic rol de "dezinfectant" al zonei, dar mai ales sunt un tonic perfect, putând constitui revigorarea perfectă de dimineață.

9. Oul - un bun detoxifiant, dacă stăm să ne gândim că elimină toxinele din corp, atunci când este consumat zilnic și în stare crudă. Există chiar și o cură cu astfel de ingrediente, specială pentru detoxfifierea organismului. Ele ajută foarte mult la curățarea florei intestinale, igienizând intestinele și lubrifiindu-le.

10. Acizii Omega 3 sunt acizi grași esențiali care nu lipsesc din compoziția oului și care atrag beneficii de primă mână în folosul sănătății, cunoscute și de la consumul de pește: boli cardiovasculare, tensiune arterială, diabet, sunt doar câteva dintre acestea; de asemenea, previn cancerul de colon, îți oferă o stare de bine și multe altele.

11. Oul este un aliment care ajută foarte mult bolnavii de gastrită hiperacidă, ulcer sau enterocolită - afecțiuni care au o incidență din ce în ce mai pregnantă și care de cele mai multe ori sunt afecțiuni conexe stilului de viață degradant și al alimentației defectuoase. El nu stimulează în exces secreția gastrică, nu are celuloză și este utilizat în procesul digestiv în totalitate.

12. Dacă exceptăm vitamina C, putem spune că oul este cel mai complet aliment în privința vitaminelor și conține aproape toate vitaminele cunoscute.

13. Oul întărește sistemul imunitar prin seleniul pe care-l conține, iar zincul, un alt mineral conținut dou, ajută la vindecarea rănilor și tratarea infecțiilor.

14.  Numai când spui ou, îți vine în minte importanta sursă de calciu, care se reflectă evident într-o structură osoasă puternica. Mai ales că în compoziția oului există și vitamina D (în gălbenuș), care ajută la o absorbție eficientă a calciului în organism.

15. Un studiu realizat acum 7 ani a demonstrat că ouăle au un rol benefic în profilaxia cancerului mamar. Consumat zilnic, oul are capacitatea de a reduce riscul apariției cancerului de sân cu până la 24%.

16. Presiunea sângelui - temperată cu un ou pe zi ! După ce toată lumea a blamat consumul de ouă, pentru că ar favoriza apariția bolilor cardiovasculare, cercetatori canadieni vin si spun ca nu este adevărat și că dimpotrivă,  ouăle ajută la activitatea inimii, echilibrând presiunea sângelui, relatează DailyMail

Cum să le mâncăm corect ?

In principiu, cum vreți:

- crude - deoarece beneficiile sunt mult mai multe - și întotdeauna dimineața - poți face un amestec de lapte, ou și miere, care este un energizant complet

- fierte: proteinele sunt asimilate integral; nu mânca însă mai mult de 2 odată, pentru că în loc să aibă efectul energizant și tonic, va avea tocmai efectul invers - mai degrabă de oboseală.

- dacă ai probleme de colesterol - atunci recomandarea este să îți faci omletă numai din albușuri, deoarece acestea conțin numai proteine, pe când galbenușul conține grăsimi și colesterol.

și omleta și ouăle prăjite, dar și cele fierte sunt la fel de bune, pentru că oul nu-și pierde din valorile nutritive indiferent de modul de gătit. Atenția trebuie să fie îndreptată în cazul celor prăjite sau omleta asupra cantității de ulei folosite în preparare, care ar trebui să fie cât mai mic.