marți, 19 noiembrie 2019

MĂSLINELE - beneficii și informații nutriționale




оливки 2 (700x394, 275Kb)


Măslinele sunt un aliment de bază în dieta mediteraneană, cu numeroase beneficii pentru sănătate. 

Aceste fructe în forma ovala produse de copacul ''Olea europaea'' aparțin familiei botanice Oleaceae și genului Olea, furnizând un aport important de antioxidanți, minerale, fitosteroli și vitamine. 

Cele mai multe calorii din măsline provin din grăsimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rău LDL în organism și diminuează riscul apariției bolilor coronariene și a atacului vascular cerebral.


Nutrienții importanți pe care măslinele îi conțin contribuie la menținerea stării de sănătate prin proprietațile esențiale bunei funcționări a organismului. Informațiile nutriționale pentru 100 de grame de măsline sunt:

- Calorii 115 kcal;
- Carbohidrați 6,26 grame;
- Proteine 0,84 grame;
- Grăsimi totale 10,68 grame;
- Fibre alimentare 3,2 grame;
- Niacina 0,037 mcg;
- Acid pantotenic 0,015 mcg;
- Piridoxina 0,009 mcg;
- Tiamina 0,003 mcg;
- Vitamina A 403 UI;
- Vitamina C 0,9 grame;
- Vitamina E 1,65 mg;
- Sodiu 735 mg;
- Potasiu 8 mg;
- Calciu 88 mg;
- Cupru 0,251 mg;
- Fier 3,30 mg;
- Magneziu 4 mg;
- Mangan 0,020 mg;
- Fosfor 3 mg;
- Zinc 0,22 mg;
- Caroten 237 mcg;
- Cripto-xantina 9 mcg;
- Luteina, zeaxantina 510 mcg;
- Fitosteroli 221 mg;
- Grasimi saturate 1,415 grame;
- Grasimi mononesaturate 7,888 grame;
- Grasimi polinesaturate 0,911 grame;

BENEFICII

Deși sunt un aliment bogat în grăsimi (80% - 85% din caloriile sale provin din acestea), măslinele furnizează grăsimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic și acid alfa-linoleic (o grăsime esențiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și cu un nivel optim de colesterol bun HLD în organism.

Studii recente arată că grăsimile mononesaturate provenite din măsline ajută la reducerea presiunii arteriale, în special datorită acidului oleic cu acțiune benefică la nivel celular. Alte beneficii semnificative izvorâte din proprietățile nutritive ale măslinelor sunt:  

Prevenirea bolilor cronice. Măslinele conțin compuși fenolici importanți, precum oleuropeina și oleocantalul, responsabili cu gustul amărui, specific al acestor fructe. Cele două substanțe se numără printre cei mai puternici antioxidanți din natură, care alături de vitamina E și carotenoizii din măsline, joacă un rol vital în prevenirea cancerului, inflamațiilor, bolilor coronariene, afecțiunilor nervoase degenerative și a diabetului.

Menținerea integrității membranelor celulare. Conținutul bogat de vitamina E din măsline, un antioxidant solubil esențial pentru numeroase funcții fiziologice, asigură menținerea integrității membranelor celulare și a membranelor mucoase (inclusiv la nivelul pielii), prin protecția sporită împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienți. Măslinele furnizează cantități importante de calciu, cupru, fier, mangan și zinc. Mai mult decât atât, sunt surse alimentare prețioase al complexului de vitamine B (niacina, colina și acid pantotenic, în special).

- Tratarea constipației. Măslinele au și un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum în cazul constipației. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.

Reglarea colesterolului în organism. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp, prin reducerea celui rău (LDL) și suplimentarea celui bun (HDL).

Prevenirea îngrășării. Măslinele au un indice glicemic mic (15), precum în cazul legumelor crucifere, al cepei sau al ciupercilor. Această caracteristică nutrițională este importantă pentru prevenirea îngrășării, întrucât menținerea nivelului de zahăr în sânge la un nivel scăzut asigură și reglarea apetitului alimentar.

Combaterea inflamațiilor în corp. Grăsimile mononesaturate și vitamina E din măsline sunt un adevărat cocktail de eliminare și prevenire a inflamațiilor în corp, ceea ce înseamnă că acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau astmul. Proprietățile antiinflamatorii ale măslinelor ajută și la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului și stimulând eliminarea apei din corp.

Combaterea inflamațiilor în corp. Grăsimile mononesaturate și vitamina E din măsline sunt un adevărat cocktail de eliminare și prevenire a inflamațiilor în corp, ceea ce înseamnă că acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoida sau astmul. Proprietățile antiinflamatorii ale măslinelor ajută si la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului și stimulând eliminarea apei din corp.

Facilitarea pierderii în greutate. Inlocuirea grăsimilor saturate din dietă cu cele mononesaturate (din măsline) facilitează pierderea în greutate, potrivit specialiștilor. In urma unor studii de specialitate, cercetătorii au descoperit că uleiul din măsline descompune grăsimile din celulele grase, reducând astfel țesutul adipos de la nivelul abdomenului și rezistența la insulină. Statisticile medicale arată că persoanele care mănâncă în mod regulat măsline consumă mai puține calorii în fiecare zi și sunt rareori supraponderale. Testele de sânge au arătat că măslinele stimulează producția de serotonină, un hormon care induce starea de sațietate. Cercetătorii spun că măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200 kcal.

- Mentinerea sanatatii parului si a pielii. Măslinele negre sunt bogate în acizi grașși antioxidanți care hrănesc, hidratează și protejează pielea și părul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumusețare și considerat un agent nutritiv și hidratant excelent.

Controlul alergiilor. Noile cercetări vorbesc despre impactul pozitiv direct al proprietăților antiinflamatorii deținute de măsline asupra alergiilor. Extractele din măsline acționează similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blochează receptorii de histamina și temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că măslinele ar trebui să fie o parte importantă a dietei antialergice, întrucât îmbunătățesc circulația sanguină, ajută la ușurarea respirației și înlătură eficient toate simptomele alergice, chiar și după debutul lor.


surse





ғᴏᴏᴅ ᴘᴏʀɴ