marți, 20 august 2019

ALBEROBELLO - ITALIA - CASE DIN POVEȘTILE CU TROLLI






Case trulliare mici, rotunde, albe, cu acoperișuri în formă de con gri, case aparent perfecte pentru Hobbit, troli, elfi și alți eroi din universul fantezist al cărților pentru copii și una dintre atracțiile turistice majore de la sud de Roma.

Vizitatorii sunt fermecați de casele drăguțe ale Alberobello, dar uită că orașul are un fundal tr
ist de opresiune și exploatare umană.

Primele case au fost construite în a doua jumătate a anilor 1500 de către iobagii care au lucrat terenul pentru contele de Conversano.

 Țăranii munceau din greu și trebuiau să predea aproape toate produsele pământului în fața contelui, care era extrem de dificil de satisfăcut. Pentru a maximiza randamentul, țăranilor li s-a permis să se deplaseze pe câmp, cu condiția ca ei înșiși să-și găsească un fel de adăpost. Aveau voie să construiască case din pietrele pe care  le puteau găsi, atâta timp cât nu foloseau mortar, cuie sau alte materiale care ar putea face construcția mai durabilă și permanentă. 




Materialele de construcție limitate au reprezentat o provocare, dar în cele din urmă, țăranii au găsit o modalitate de a construi o casă rotundă care să aibă forma unui rulment cu un acoperiș conic. Curând trulii s-au răspândit în toată țara, dar casele din câmp nu au făcut o viața mai ușoară pentru țărani. Contele Conversano a fost un adevărat despot, care a ordonat ca  acele case să fie dărâmate după bunul plac. Abia în 1797, un grup de țărani și-a luat curajul și a mers să-l vadă pe regele de la Napoli, Ferdinando al IV-lea, care le-a acordat oamenilor din Alberobello o Cartă pentru locul unde-și aveau casele și astfel, despoticul conte de Conversano a fost oprit de la distrugerea căsuțelor.


Acum, turiști
i fermecați de casele frumos restaurate cu simbolurile lor norocoase clasice, cum ar fi cruci, semilună, stea sau malocchio pictate pe țiglele acoperișurilor conice, sunt din ce în ce mai numeroși.

    Foarte mulți străini  au cumpărat și recondiționat case trulli din Valea Italiei deluroase dintre Martina Franca și Brindisi. Și aproximativ de două ori pe oră, un autocar plin de turiști este lăsat să rătăcească pe străzile Alberobello, unde se opresc lângă trulli-biserică, sorb o băutură la o cafenea trulli și cumpără cărți poștale trulli, suveniruri trulli și modele ale unui trullo -in-a-trullo-in-a-trulli-town, ca o gândire care provoacă reflectarea trecutului și prezentului.

Patrimoniu mondial UNESCO




























































0_88f2d_c16c247f_XL (700x525, 161Kb)